Pascale de Boysson (1932 - 2002)


Francouzská herečka Pascale de Boysson celý svůj život zasvětila divadlu, její umělecký profil ale dokresluje také několik vedlejších rolí ve filmech dobře známých i u nás. Pocházela ze šlechtické rodiny, ovšem nijak významné, a narodila se na zámku Châtillon v Savojsku. Jako dívka z dobré rodiny dostala kvalitní vzdělání a zvláště solidní jazykovou výbavu později zúročila při práci na překladech zahraničních divadelních her.

V roce 1961 se Pascale de Boysson seznámila s hercem Laurentem Terzieffem (1935-2010) a s ním pak spojila celý svůj další soukromý a převážně i pracovní život. Počátkem šedesátých let založili vlastní divadelní společnost, s níž pak vystupovali na menších scénách, převážně to bylo Théâtre de Lutece, později i Théâtre Hébertot nebo Théâtre du Vieux-Colombier. Terzieff se začal soustředit na uvádění méně známých autorů světové moderny a věnoval se hlavně režii, Pascale de Boysson překládala a upravovala texty, oba samozřejmě také hráli.

Zapálení pro divadlo limitovalo další angažmá Pascale de Boysson ve filmu a během 60. a 70. let se objevila již jen v několika vedlejších rolích. Byl to například mezinárodně oceněný film STARÁ DÁMA SE BAVÍ (La vieille dame indigne, 1966), poté doplnila hvězdné dvojice Roberta Hossein-Michele Mercier (DRUHÁ PRAVDA – La seconde vérité, 1966) nebo Alain Delon-Mireille Darc (MADLY, 1969), později ztvárnila menší roli ve slavném Polanského filmu TESS (1979), mezitím si jí i naši diváci mohli povšimnout po boku Annie Girardot v dramatu NENÍ KOUŘE BEZ OHNĚ (Il n′y pas de fumée sans feu, 1973). Častěji účinkovala v televizi, například v dobově populárním historickém seriálu LA CAMÉRA EXPLORE LE TEMPS (1963, 1964).

Kromě divadla a příležitostné práci před kamerou se věnovala i dabingu a její hlas zazněl například ve slavném fantastickém příběhu NEKONEČNÝ PŘÍBĚH. Co se týče divadla, v posledních letech života rozšířila svůj hraný repertoár o díla autorů zvučnějších jmen (L. Pirandello, B. Brecht), naposledy vystupovala v letech 2000-2001 v Théâtre de la Gaité-Montparnasse. Zemřela 9. srpna 2002 ve věku 70 let a až posmrtně se jí dostalo ocenění za práci na překladech divadelních textů, v roce 2003 jí byla udělena Molierova cena za překlad hry Le regard od Murraye Schisgala.


16.4.1932
Savoie, Francie
9.8.2002
La Noue, Francie
Pascale de Boysson csfd

Rien, voilà l'ordreLe Radeau de la méduLiebesreiseUn médecin des lumièresNazi Hunter: The Beate Klarsfeld StoryRagazza dei lilla, LaPetit JosephHolanďanova cestaTessPercival GalskýMiladyBéréniceDe vagues herbes jaunesLes Oiseaux de la luneDavid, la nuit tombeLe Maître de pensionNení kouře bez ohněMadlyHedda GablerDruhá pravdaStará dáma se bavíDu grabuge chez les veuvesLa Caméra explore le temps : Mata HariLa Caméra explore le temps : La vérité sur l'affaire du courrier de LyonTout ceux qui tombentAmélie ou le temps d'aimerLe Dialogue des CarmélitesModerato cantabilePod pokličkouBaldiLa freccia nel fiancoProvaz na krkuPosledních pět minutLe Bureau des mariages


Aktualizace osobnostního profilu Pascale de Boysson: 10.4. 2024 23:45