Jaroslav Dudek (1932 - 2000)


Jaroslav Dudek studoval na gymnáziu v Trutnově, poté nastoupil na AMU, kterou absolvoval v roce 1954, načež nastoupil jako režisér do Divadla S. K. Neumanna, v letech 1962-2000 pak patřil k předním divadelním režisérům Vinohradského divadla. Za desítky let režíroval řadu her a svým přístupem přispěl k úspěchu a také profesionalitě naší přední divadelní scény. K nejúspěšnějším realizacím patří klasické kusy, jako např. Richard III., Cyrano z Bergeracu, Hamlet, Lakomec, z modernějšího repertoáru například Válka s mloky, v 90. letech byla velmi úspěšná Kočičí hra.

Mimořádný divácký úspěch zaznamenal dnes již legendární seriál TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA (1971), který dodnes udivuje schopností vystačit si v seriálovém formátu s minimálním interiérovým prostorem pro herecký koncert velkých osobností. Další seriály byly zatíženy dobou svého vzniku a také účastí politicky protežovaných hereckých osobností (ŽENA ZA PULTEM, 1977; PLECHOVÁ KAVALERIE, 1979). Nicméně v 70. letech vznikla pod režií Jaroslava Dudka ještě jedna legenda naší televizní tvorby – seriál NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977), který je dodnes populární, úspěchu dosáhl i v Německu, kde si nakonec v roce 1981 vyžádali natočení dalších pokračování (vliv německé produkce a financování vedly také k tomu, že tyto díly byly zcela apolitické).

Z Dudkových seriálů 80. let stojí za zmínku sci-fi BAMBINOT (1984) nebo několikagenerační epopej SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1985), zatímco pokusy o domácí kriminalistické seriály dopadly nevalně (MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, 1986; PŘÍPAD PRO ZVLÁŠTNÍ SKUPINU, 1989). Z televizních prací 90. let je nutno připomenout poválečné drama HŘBITOV PRO CIZINCE (1991) s výraznou hereckou příležitostí pro Josefa Dvořáka, v roce 1996 Dudek režíroval sitcom HOSPODA pro televizi Nova. Jeho poslední televizní realizací byl film ATENTÁT NA MINISTRA FINANCÍ (1998).

Jaroslav Dudek byl ženatý s herečkou Janou Štěpánkovou (*1934), která také hrála v řadě jeho seriálů i televizních filmů.


17.1.1932
Trutnov, Československo
31.8.2000
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jaroslav Dudek csfd

Atentát na ministra financíNa hraněUsmívej se, lásko máPozvání na večeřiVikingové z Bronských vrškůBrokovniceDanton čili SaturnáliaNositel neštěstíHodina obranyHonorární konzulHřbitov pro cizinceSkládačkaTalismanMilostivé létoPán plamínkůZpověď Dona JuanaJmenuji se po tátoviPřátelská výpomocSelhání brzdLékařiMistr KorneliusPřípad se psemStařeček vavříny vídeňské slávy ověnčený aneb ZpronevěraViktor VelikýDům na SahařeFanynkaV kleštíchPřáteléKřídlovka pro MajoránkaPřítelSmečSíť na bludičkuTranzitMlynářská loukaČas černý jako vodaModrá chryzantémaVrabci z devátého poschodíZačalo to karafiátemLakovkaPanenkaZločin na poštěGrandleNebožtíci na báleFalstaffHledám paní na hlídáníNadívaní hlemýždi po gaskoňskuOstrov AfroditySám proti městuSešli se na VlachovceLev je v ulicíchZdravá vdova 29/169Legendy o zabitíLhář má dlouhé nohyMata HariKaviár jen pro přáteleObžalovanáVyloženě rodinná historieJak chodí babičky spátJegor BulyčovPřípad


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Dudek: 30.10. 2023 13:11