Gustáv Valach (1921 - 2002)


Slovenský herec Gustáv Valach se narodil 16.3.1921 v obci Hostianske Nemce v jižní části středního Slovenska.

Jeho první filmová role partyzána byla ve filmu BÍLÁ TMA. Často účinkoval v rozhlase (recitace, zpěv) a v televizních inscenacích. Od druhé poloviny 60. let se pravidelně objevoval i v českých filmech. Hrál výrazné postavy ve významných titulech té doby (ZTRACENCI) a obsazovali ho přední režiséři jako např. Vávra, Kachyňa a Vláčil. Diváckou popularitu mu přinesla role svérázného hajného Straky ve třech dětských filmech V. Gajera POD JEZEVČÍ SKÁLOU, NA PYTLÁCKÉ STEZCE a ZA TRNKOVÝM KEŘEM.

Gustáv Valach se ani v období socialismu netajil svým hluokým náboženským přesvědčením (byl katolík). Z toho důvodu odmítl hrát kontroverzní roli papeže v Hochhutově hře Zástupca. To ho stálo na určitý čas možnost působit v Slovenském národním divadle. V tom čase sa živil prací bagristy. Netajil se ani svými sympatiemi k válečnému Slovenskému štátu - v roce 1980 např. recitoval na pohřbu Alexandra Macha (slovenský luďácký politik a novinář).

Jeho poslední filmová role byla ve slovenském televizním dramatu BALADA O MŔTVYCH OČIACH. Zemřel 26.4.2002 v Bratislavě a to ve věku 81 let.


16.3.1921
Hontianske Nemce, Československo
27.4.2002
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Gustáv Valach csfd

Hviezda tisícročiaBalada o mŕtvych očiachMedzi nebom a zemouPaví pírkoKohút nezaspievaRodina TjaeldovcovZa trnkovým keřemNa pytlácké stezceSonatína pre pávaPod Jezevčí skálouSpoločný menovateľPenelopaStíny horkého létaKrčma Pod zeleným stromomHorúčkaJeden zo siedmichMozoľovciObjav v lesePosledný prípad advokáta Saint PonsaKto odchádza v daždi...Lucrezia BorgiaNetrpezlivosť srdcaPavlínkaDolinaDynamitKauciaPiková dámaPán profesor odchádzaČierne ovceJavor a JulianaTouha zvaná AnadaPštrosí večierokŠpinavé rukyDrak se vracíNoc nevěstySvätý experimentŠtyri strany svetaŽenský zákonCanarisova krvavá  hviezdaMládenecká rozlúčkaSudca a jeho katAť žije republikaCaligulaNepochovaníPlynové lampyVýnosné miestoMuž pre každé počasieSenzi mamaGeľo SebechlebskýKar na konci rokaKto si bez vinyTrio AngelosZalamejský richtárPolnoc bude o päť minútVlkPráčePrvní partaPosledný návratNevěraPrevierka lásky


Aktualizace osobnostního profilu Gustáv Valach: 30.10. 2023 08:57