Elo Romančík (1922 - 2012)


Slovenský herec Emanuel Romančík se narodil týden před Vánocemi roku 1922 v tehdejším československém Ružomberoku. S prkny jeviště ochotnického divadla se poprvé setkával již ve svém útlém mládí po vzoru svého otce; již během školní docházky učitelé v lidové škole rozpoznali u Ela skrytý herecký talent a neváhali mu umožnit jeho projev. V době studií na gymnáziu, kde také vystupoval na literárních večírcích, se dočkal první herecké příležitosti, avšak po složení maturitní zkoušky pracoval jako dělník u stavební společnosti a úředník.

Pro českého filmového diváka je Elo Romančík nejznámější hlavní postavou děkana Kryštofa Aloise Lautnera filmu Otakara Vávry KLADIVO NA ČARODĚJNICE z roku 1969, který pojednává o šumperských a velkolosinských nechvalně proslulých čarodějnických procesech z druhé poloviny 17. století. Tato nezapomenutelná postava potvrdila pravidlo, že Elo po většinu průběhu své kariéry představoval kladné a charakterní hrdiny. Jako protipól zde účinkoval Vladimír Šmeral s jeho zápornou postavou cynického a ziskuchtivého inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga.

Na televizních obrazovkách se objevoval často v prvních úspěšných seriálech. Působil i v mnoha rozhlasových inscenacích a stal se známým i pro své malířské nadání a to zejména mezi svými kolegy, které téměř všechny zachytil karikaturním způsobem.


17.12.1922
Ružomberok, Československo
9.10.2012
Bratislava, Bratislava, Bratislavský, Slovensko
Elo Romančík csfd

Za mestskými múrmi: Čierna paniZ môjho denníkaDiagnóza: vajíčkoHeloisaTri poviedky so Zdenou GruberovouHudobné rozprávkyPodozreniePózaSenecaKaviareň LýraNajdúchNeznámyPavilón číslo 6Romulus VeľkýSudca a jeho katZrkadlo...a kamene budú kričaťDiabol vo FrancúzskuJežišova matkaVariácie slávyFaidraFuente ovejunaJacobowski a plukovníkVýhybkáriÚtrapy z rozumuČistá prácaBiele obdobie suchaBolo to máloNovináriObrana SokratovaReverendRodinný portrét z roku 1856TurandotČertiskáAkcia DLýrnik OstapMesto AnatolO láske a slávikochSolúnski bratiaSvet môj, mám ťa rádVaša vec, pán komisárVianoce Adama BorončuDiplomati Októbra I., II.Kto ste, Jozef Gabčík?Modré kráľovstvoSmrť s fotografiouVytriezvenieDon CarlosMarcové ÍdyNepokojný mierNástupcaPočúvaj tú melódiuStarý priateľŠiesta vetaDvaja bratiaHĺbkový rekordJán LiterátMarka NalezenkaMuž, ktorý nemal strachSkleníková Venuša


Aktualizace osobnostního profilu Elo Romančík: 31.10. 2023 16:55