Damien Chazelle 39 let


Damien Chazelle je americký režisér a scenárista. Vyrostl v Princetonu v New Jersey. Oba rodiče jsou univerzitními profesory. Otec je původem Francouz, Chazelle francouzštinu perfektně ovládá, takže i díky tomu mu byl otevřen svět francouzského/evropského filmu. Za jeho studentských let byl bubeníkem v jazzové kapele, hudba ho nepřestává fascinovat a hraje často zásadní roli v jeho filmech.

Jeho filmovým debutem je Guy and Madeline on a Park Bench (2009), černobílý muzikál, romance mezi trumpetistou a dvěma ženami. Na základě vlastních zkušeností napsal a natočil v roce 2013 krátký dvacetiminutový film Whiplash o bubeníkovi, který pod taktovkou despotického učitele-dirigenta bojuje o místo v kapele. O rok později dostane Chazelle na základě tohoto snímku možnost natočit celovečerní film Whiplash (2014), tentokrát ale s jiným obsazením v hlavní roli (Miles Teller) a ve své životní roli opět J.K. Simmons, později oceněný Oscarem za nejlepšího herce ve vedlejší roli. Z filmu se stal velký hit, nadšeně přijat jak fanoušky, tak kritikou.

Po tomto úspěchu dostává Chazelle možnost natočit svůj vysněný projekt La La Land (2016). Začal ho už psát v době, kdy to vypadalo, že pro něj brány Hollywoodu zůstanou navždy zavřeny. Muzikál ze současnosti, který na jednu stranu vzdává hold slavným muzikálům minulosti, na stranu druhou dokáže najít vlastní styl muzikálům minulosti navzdory. Film získal rekordních čtrnáct nominací na Oscara (spolu s dalšími dvěma filmy) a stal se na dvě a půl minuty vítězem kategorie „Nejlepší film“ než se napravila nepochopitelná chyba se záměnou obálek a La La Land tak prohrává přímý souboj s filmem Moonlight. I tak získává film šest Oscarů včetně herečky v hlavní roli (Emma Stone) a režie pro Chazella, který se tak ve 32 letech stává nejmladším oceněným režisérem vůbec.

Druhou Chazellovou spoluprací s hercem Ryanem Goslingem se po La La Landu stává životopisný film o Neilu Armstrongovi, První člověk (2018). Zároveň je to první film, ke kterému Damien Chazelle nenapsal scénář. Ten napsal Josh Singer na základě knihy James R. Hansena „First Man: The Life of Neil A. Armstrong“.


19.1.1985
Providence, Rhode Island, USA
Damien Chazelle csfd

BabylonPrvní člověkLa La LandWhiplashGuy and Madeline on a Park BenchEddyThe Stunt DoubleWhiplashUlice Cloverfield 10Symfonie strachuThe Last Exorcism Part IISurrogateLa Parte Del Leone: Una Storia Della MostraSergio Leone: Ital, který vynalezl AmerikuFellini a duchovéLa la la – historie muzikálůMichel LegrandWilliam Friedkin - bez cenzury80th Golden Globe AwardsBeau gesteFront Row FlynnHollywood InsiderIMDb on the Scene - InterviewsOscar 2017Close Up with the Hollywood ReporterCBS This Morning: SaturdayEntertainment Tonight CanadaWGN Morning News


Aktualizace osobnostního profilu Damien Chazelle: 19.3. 2024 19:04