Blanchette Brunoy (1915 - 2005)


Herečka Blanchette Brunoy, vlastním jménem Blanche Bilhaud, patřila k hvězdám francouzského filmu třicátých a čtyřicátých let. Narodila se v Paříži do rodiny lékaře Marcela Bilhauda, v jejím příbuzenstvu ale najdeme i umělecké geny, její strýc Georges Duhamel (1884-1966) byl významným francouzským spisovatelem. Blanchette původně vyrůstala v Paříži, ale pak s rodiči odešla na venkov, kde jí podle vlastních slov bylo lépe než ve městě.

Neopomíjela ale ani divadlo a na přelomu 30. a 40. let nacházela uplatnění především na scéně Théâtre de l'Oeuvre, kde hrála hlavně ve hrách současných autorů (například Rytíři kulatého stolu od Jeana Cocteaua). V pozdějších letech své působení rozšířila o další divadelní scény, například Théâtre de l'Atelier nebo Théâtre Saint-Georges. I v době okupace byla Blanchette Brunoy vytíženou herečkou a pracovala pro kolaborantskou společnost Continental Film, na rozdíl od mnoha jiných hereček to ale nemělo vliv na její poválečnou kariéru. I po roce 1945 hrála velké role v řadě filmů různých žánrů, zajímavou příležitost dostala například v postavě manželky slavného boxera Marcela Cerdana v životopisném titulu L'HOMME AUX MAINS D'ARGILE (1949). V této době natočila také několik filmů v Itálii, z dalších pracovních setkání s Jeanem Gabinem zaslouží zmínku drama MARIE Z PŘÍSTAVU (Marie du port, 1950).

Od konce padesátých let se Blanchette Brunoy ve filmu vyskytovala jen výjimečně, z jejích rolí žen středního věku můžeme připomenout postavu matky hlavního hrdiny v úsměvném dětském snímku BÉBERT A AUTOBUS (Bébert et l'omnibus, 1963). Těžiště svého působení přenesla herečka do televize, kde od poloviny šedesátých let natočila řadu titulů, především seriálů. Většina z nich u nás není známá, až z nedávných let můžeme uvést kriminální seriál JULIE LESCAUTOVÁ (Julie Lescaut, 1992-1994), v němž se objevila v pěti dílech jako Madeleine. Mezitím se sporadicky vracela i k práci ve filmu, spolu s další dávnou hvězdou Renée Faure hrála menší postavu matky v komedii UTAJENÁ LÁSKA (L'amour en douce, 1984). Po boku herců až o dvě generace mladších pak odehrála svou poslední nevelkou roli v kriminální komedii ...COMME ELLE RESPIRE... (1998).

Blanchette Brunoy byla dvakrát provdaná, jejím prvním manželem byl herec Robert Hommet (1909-1958), v roce 1961 se pak podruhé provdala za herce Maurice Maillota (1906-1968). S oběma manželi se také setkala při práci před filmovou kamerou. Blanchette Brunoy zemřela 3. dubna 2005 ve věku 89 let; zůstalo po ní přes devadesát filmových a televizních rolí.


5.10.1915
Paříž, Île de France, Francie
4.4.2005
Manosque, Francie
Blanchette Brunoy csfd

...Comme elle respireLa CorruptriceDo toho, mládeži!Le StagiaireUtajená láskaLes Filles d'AdamBertheLa BertheLe Théâtre de Tristan BernardPierre et JeanLe Théâtre de la jeunesse : Sans familleFrancoise aneb Život v manželstvíLa Bonne SoupeBébert et l'omnibusJean-Marc aneb Život v manželstvíLa Vie conjugaleLe Théâtre de la jeunesse : Le général DourakineLes VeinardsIl suffit d'aimerLe Baron de l'écluseLa Caméra explore le temps : Le mysérieux enlèvement du sénateur Clément de RisLe Circuit de minuitOpération tonnerreLa Rafle est pour ce soirTourmentsLe Petit JacquesCoiffeur pour damesLe Secret d'une mèreUne enfant dans la tourmenteLe Passage de VénusSi ça vous chanteTraité de bave et d'éternitéLa Marie du portL'Homme aux mains d'argileLa MaternelleVient de paraîtreLe Mannequin assassinéLes Souvenirs ne sont pas à vendreL'altraLa Taverne du poisson couronnéLe Café du cadranDámy z Bouloňského lesíkaL'Invité de la 11ème heureLes Cadets de l'océanRaboliotSolita de CordoueVingt-quatre heures de perm'Le Voyageur sans bagageAu bonheur des damesCeux du rivageLe Camion blancTvrdohlavciDernière aventureLe Grand CombatVie privéeLe Briseur de chaînesCavalcade d'amourElles étaient douze femmesL'Empreinte du DieuLa Famille Duraton


Aktualizace osobnostního profilu Blanchette Brunoy: 10.4. 2024 14:50