Germaine Dermoz (1888 - 1966)


Filmografie Germaine Dermoz není početně nijak bohatá, zahrnuje v sobě ale vedlejší role v několika významných francouzských filmech první poloviny 20. století, především ale tato herečka patřila k dlouholeté elitě francouzského divadla. Germaine Dermoz, vlastním příjmením Deluermoz, pocházela z Paříže a na cestě k divadlu ji inspirovala její starší sestra, taktéž herečka Jeanne Delvair (1877-1949), v uměleckých sférách, a sice jako malíř, se pohyboval i jejich bratr Henri Deluermoz (1876-1943).

Mezitím Germaine Dermoz opustila Théâtre Réjane a bez stálého angažmá začala vystupovat na různých pařížských scénách, například Théâtre de Vaudeville nebo Théâtre de la Renaissance. Do mezinárodního povědomí s dodnes trvajícím významem ji uvedla titulní role ve filmu USMÍVAJÍCÍ SE PANÍ BEUDETOVÁ (Souriante Madame Beudet, 1922) první francouzské režisérky Germaine Dulac. Několik větších úkolů před kamerou ji pak čekalo i hned v počátku zvukové éry (PLES – Le bal, 1931). Ve srovnání s jinými herci pak točila výrazně méně často, připomeňme ale drama MOSKEVSKÉ NOCI (Les nuits moscoves, 1934), kde v postavě matky hlavní hrdinky stála před kamerou se svou neteří, tehdy již slavnou herečkou Annabellou (1907-1996). Další roli matky mladého hlavního hrdiny ztvárnila Germaine Dermoz ve filmu PAN DES LOURDINES (Monsieur des Lourdines, 1942). Představila se i v historickém kostýmu a jako královnu Marii Medicejskou ji diváci mohli vidět v historické fresce HISTORKY ELYSEJSKÝCH POLÍ (Remontons les Champs Elysées, 1938).

Pokračovala i v práci pro divadlo, za zmínku stojí klasické drama Andromache uváděné počátkem 30. let v Théâtre Antoine, později hrála v Cocteauově hře Hrozní rodiče v Théâtre des Ambassadors. Z její poválečné filmografie vyniká dobově mimořádně úspěšná komedie MLÁDENEC PANÍ HUSSONOVÉ (Le rosier de Madame Husson, 1950) s Bourvilem v hlavní roli nebo jeden z romantických příběhů o krásné šlechtičně Caroline (SYN SLADKÉ CAROLINE – Le fils de Caroline chérie, 1953). Před kamerou si vyzkoušela i další postavu francouzské královny a jako Anna Rakouská se představila v prvním francouzském oscarovém filmu PAN VINCENT (Monsieur Vincent, 1947). V polovině padesátých letech vzhledem k věku ukončila dráhu divadelní herečky, poslední filmovou roli ale pořídila ještě o několik let později. Znovu to byla úloha matky titulního hrdiny (Jean Marais), tentokrát v kriminálce CTIHODNÝ STANISLAS, TAJNÝ AGENT (L′honorable Stanislas, agent secret, 1963).

Germaine Dermoz zemřela v Paříži 6. listopadu 1966 ve věku 78 let.


30.7.1888
Ile-de-France, Francie
6.11.1966
Paříž, Île de France, Francie
Germaine Dermoz csfd

Le long des trottoirsSi Paris nous était contéSyn sladké CarolineLes enfants de l’amourPoil de carotteRosier de Madame Husson, LeMannequin assassiné, LeMonsieur VincentMonsieur des LourdinesAndorra ou les hommes d'AirainHistorky Elysejských políHéros de la Marne, LeVie est magnifique, LaAnges noirs, LesLa porteuse de painLes nuits moscovitesBagnes d'enfantsCrime du chemin rouge, LeBal, LeRêve, LeArlésienne, L'Course du flambeau, LaUsmívající se paní BeudetováÉnigme, L´Cinq gentlemen maudits, LesPetit angeFanny LearMarâtre, LaAfwezige, DePetit Jacques, LeZazaAssassinat d'Henri III , L'Duchesse de Langeais, LaHabits noirs, LesTache, LaRuisseau, LeJoie qui tue, LaMystère de Notre-Dame de Paris, LeParmi les pierresTrois sultanes, LesMiltonNouvelle servante, LaOlivier CromwellRideau noir, LeCaïnEugénie GrandetQuenouille de Barberine, LaRoi Philippe le Bel et les templiers, LeÉtranger, L´BeethovenChasseurs de fourrures, LesDragonnades sous Louis XIV - Épisode 1: À la recherche du pasteurDragonnades sous Louis XIV - Épisode 2: Fatale mépriseMort du duc d'Enghien en 1804, LaAmour qui tue, L´Méprise


Aktualizace osobnostního profilu Germaine Dermoz: 18.10. 2023 22:34