Ultra Violet (1935 - 2014)


Ultra Violet, vlastním jménem Isabelle Collin Dufresne, se narodila do silně věřící katolické rodiny ve Francii v r. 1935 a již během školních let se zdárně bouřila proti přísným konvencím. Odjezd v 16 letech za sestrou do New Yorku byl pro ni vysvobozením a možností plně rozvinout svou extrovertní osobnost. Jako velká obdivovatelka umění začala v krátké době vcelku úspěšně obchodovat s obrazy a její krása ji pomohla k snadnému navazování vztahů s umělci, vysoce postavenými politiky a jinými významnými osobnostmi té doby. Nikdy se netajila řadou milenců, mezi něž patřil mj. i Miloš Forman nebo Salvator Dalí.

Zahrála si např. ve filmu PŮLNOČNÍ KOVBOJ vedle Dustina Hoffmana nebo ODCHÁZÍM... s Tinou Turner. Je možné ji rovněž zahlédnout v mnoha dokumentech o Andym Warholovi.

Ve své knize "Má léta s Andy Warholem" otevřeně vzpomíná na svá bouřlivá léta, vztah s Dalím, přibližuje chod Warholovy Továrny i vztahy mezi kolegy. Popisuje okolnosti kolem Warholova postřelení feministkou Valerií Solanasovou (zfilmováno v „I shot Andy Warhol“) a nezapomíná ani na tragickou smrt mladičké Edie Sedwick, přítelkyně Boba Dylana a další Warholovy Superstar (její příběh zfilmován ve „Factory Girl“).

Poté, co Isabelle alias Ultra Violet začne trpět vředy na tračníku a odmítne vážnou operaci, projde další velkou životní změnou a navrací se k víře. Od té doby se věnuje charitě a své umělecké dráze. Fialové barvy se však nevzdává.


6.9.1935
Grenoble, Francie
14.6.2014
New York City, New York, USA
Ultra Violet csfd

Sobreviviendo a WarholReel HorrorRozvedená ženaCurse of the Headless HorsemanBad Charleston CharlieSavagesBelieve in MeSimon, King of the WitchesTaking OffThe Telephone BookBrand XCleopatraDinah EastThe PhynxPůlnoční kovbojThe Secret Life of Hernando CortezFour StarsI, a ManLe Désir attrapé par la queueThe Life of Juanita CastroWie ich lernte, die Zahlen zu liebenUltra Violet for Sixteen MinutesAndy Warhol - Silver FactoryVies et morts d'Andy WarholAndy Warhol - kompletní portrétSuperstar: The Life and Times of Andy WarholCinématonStone AgeThe Merv Griffin Show


Aktualizace osobnostního profilu Ultra Violet: 22.3. 2024 15:22