Madeleine Ozeray (1908 - 1989)


Francouzská herečka Madeleine Ozeray, celým jménem Marie Madeleine Catherine Elisabeth Ozeray, pocházela z Belgie a narodila se ve městě Bouillon do vlivné rodiny, její otec Camille Ozeray (1855-1938) byl významným advokátem a také poslancem. Madeleine studovala herectví na bruselské Královské konzervatoři a jako studentka získala první cenu v kategorii komedie. Její debut na divadelních prknech se odehrál na jevišti bruselského divadla Théâtre du Parc, kde si jí povšimnul již významný herec Raymond Rouleau. Ten ji pozval do Francie a následně Madeleine Ozeray působila v Rouleauově divadelní společnosti, později hrála v divadle Comédie des Champs-Elysées.

Souběžně s divadelní kariérou se počátkem 30. let začala rozvíjet i Madeleinina spolupráce s filmem. Na rozdíl od divadla ji filmoví režiséři především díky zjevu líbezné křehké blondýnky obsazovali poněkud stereotypně do nenáročných komedií a sentimentálních melodramat, nicméně i před kamerou dostala herečka několik významných hereckých příležitostí. Do světa filmu se uvedla slibně jednou z hlavních postav hodnotného filmu V ULICÍCH (Dans les rues, 1932), v témže roce pak hrála mladou královnu Viktorii v historickém snímku VÁLKA VALČÍKŮ (La guerre des valses, 1932). Mezi hodnotné filmy s její účastí nutno připočítat i snímek LILIOM (1934) významného německého režiséra Fritze Langa.

Další kvalitní příležitosti ji nabídly filmové adaptace slavných literárních předloh, z nichž za zmínku stojí Dostojevského ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1935), který zaznamenal úspěch na festivalu v Benátkách. Spolu s manželem Louisem Jouvetem pak hrála v nadčasovém filmu o stárnutí herců KONEC DNE (La fin du jour, 1939). Další osudový zásah do jejich společného života pak způsobila druhá světová válka. Louis Jouvet se rozhodl opustit okupovanou Francii a Madeleine Ozeray jej s celým jeho souborem přes Švýcarsko následovala do jižní Ameriky, kde po celou válku pořádali divadelní turné. V jeho průběhu se sice Madeleine s Jouvetem rozvedla (1943), ale v jeho ansámblu setrvala. V této době Madeleine Ozeray v kanadské produkci natočila film STRÝČEK Z KANADY (L'oncle du Canada, 1943), který se evropské premiéry dočkal až po válce.

Po návratu do Francie s koncem války se Madeleine Ozeray nepodařilo navázat na filmové úspěchy předešlých let, ale nadále nacházela hojné uplatnění v divadle, hrála na několika scénách, často opět ve hrách Jeana Giraudouxe (například Bláznivá ze Chaillot). Až počátkem sedmdesátých let se začala znovu objevovat před kamerou, napřed to bylo v televizi. Návratem na filmové plátno byla nevelká role staré ženy ve filmu ANDĚLÉ (Les anges, 1973). Po boku herců o generaci mladších pak hrála v politickém dramatu VYVOLENÍ (La race des seigneurs, 1974). Poslední filmovou roli pak ztvárnila jako matka hlavního hrdiny ve válečném dramatu STARÁ PUŠKA (La vieux fusil, 1975), které je známé i u nás. Do počátku osmdesátých let pak hrála nevelké role v televizních seriálech a inscenacích.


13.9.1908
Bouillon - sur - Semois, Belgie
29.3.1989
Paříž, Île de France, Francie
Madeleine Ozeray csfd

Drahá neznámáMandarin, LeM58, la magnitude du bout du mondeStará puškaVyvoleníLes AngesTout spliques étaient les BorogovesLe père ChopinÉcole des femmes, L'Konec dneRamuntchoCoupable, LePiková dámaMystères de Paris, LesSous la griffeZločin a trestCasanovaLiliomMaison dans la dune, LaSecret des Woronzeff, LeDans les ruesGuerre des valses, LaKnock, ou le triomphe de la médecineLa Dame de chez Maxim'sUn peu d'amourUne jeune fille et un millionHistoires étrangesLes dossiers éclatésJoséphine ou la comédie des ambitionsMédecins de nuitHistoires insolitesMessieurs les jurésManège de Port-Barcarès, LeTangTribunal de l'impossible, Le


Aktualizace osobnostního profilu Madeleine Ozeray: 2.11. 2023 19:11