Lawrence Tierney (1919 - 2002)


Na filmovém plátně působil bezmála šedesát let a nejvíce se proslavil zápornými rolemi drsňáků, rebelů a gangsterů, přičemž charaktery jenž ztvárňoval se mnohdy příliš nelišily od jeho osobního života.

Začínal vedlejšími party v béčkových dramatech a hororech. Za zmínku stojí třeba válečné drama ZPÁTKY DO BATAAN. V roce 1945 prorazil hlavní rolí skutečně žijícího bankovního lupiče Johna Dillingera v kriminálním snímku DILLINGER. Tento úspěch jej předurčil k podobně laděným úlohám filmových tvrďáků, nejslavnější je asi ústřední postava v kriminálním noir dramatu BORN TO KILL z roku 1947. V roce 1952 ztělesnil menší roli v oscarovém snímku s Charltonem Hestonem THE GREATEST SHOW ON EARTH.

Jeho slibně se rozjíždějící kariéru ovšem neustále brzdily časté úlety mimo filmové plátno. Lawrence byl těžký alkoholik a notorický rváč. Opakovaně byl zatýkán policií za násilné chování a výtržnosti. Strávil i několik měsíců za mřížemi a v roce 1973 byl dokonce při jedné hospodské rvačce pobodán nožem.

Po nevýrazných 60. a 70. letech kdy hrál jen v divadle a objevil se pouze v několika vedlejších úlohách v nepříliš známých dílech se dokázal v letech osmdesátých částečně vrátit rolemi v seriálech, např. STAR TREK nebo REMINGTON STEEL. Menší part ztvárnil třeba ve slavném mafiánském snímku ČEST RODINY PRIZZIŮ nebo kultovní parodii BLÁZNIVÁ STŘELA. Po prodělaném infarktu v r.1982 se rovněž vzdal pití a tím i svých kriminálních deliktů.


15.3.1919
Brooklyn, New York City, New York, USA
26.2.2002
Los Angeles, California, USA
Lawrence Tierney csfd

Empire State Building MurdersEvictedArmageddonSouthieAmerican HeroDrsný a drsnějšíToto Lost in New YorkWho Stole Santa?Zhoubná vášeňÚderJuniorPolibek na dobrou nocOběti lásky: Příběh Lolity z Long IslanduEddie PresleyGauneřiDillingerMěsto nadějeRunestoneThe Death MerchantWizards of the Demon SwordProč já?Dům 3Bláznivá střelaDrsňáci netančíOd šepotu po křikMurphyho zákonStříbrná kulkaČest rodiny PrizziůNothing Lasts ForeverPostrach Joe MoranKirlian Witness, TheMidnightArthurVrah RosemaryBloodrageGloriaBadAbductionSuch Good FriendsGenerál CusterNaked EvilA Child Is WaitingA Pair of BootsFemale JungleSinging in the DarkThe Steel CageNejvětší představení na světěBest of the BadmenThe BushwhackersThe HoodlumKill or Be KilledVydíráníBodyguardThe Devil Thumbs a RideZrozen k zabíjeníSan QuentinStep by StepÚzemí zlých mužůDillingerMama Loves Papa


Aktualizace osobnostního profilu Lawrence Tierney: 24.2. 2024 17:24