Stole Popov 73 let


Filmový režisér, scénarista a producent. V roce 1973 absolvoval režii na fakultě dramatických umění v Bělehradu ve třídě profesora Radoshe Novakoviče. Během studií vytvořil na 10 krátkých hraných filmů. V letech 1974 -1978 měl statut nezávislého filmového tvůrce. V roce 1978 se stal ředitelem Vardar filmu, filmového studia v Makedonii, jedné ze zemí Socialistické Federativní Republiky Jugoslávie. Po roce 1988, kdy ukončil svou činnost pro studio, se stal profesorem filmové režie na Fakultě dramatických umění ve Skopje. Ve stejném roce společně s hercem Dancho Chevreskim a režisérem Stevo Crvenoskim zakládá soukromou filmovou produkční firmu TRIANGLE. V roce 1999 se stal členem Evropské filmové akademie.

Od roku 1981 natáčí celovečerní hrané filmy. Některé z nich vyhrály každoroční Festival hraných filmů zemí Jugoslávie v Pule např. ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 49 nebo TETOVÁNÍ. TETOVÁNÍ bylo také nominováno na Evropskou filmovou cenu. Jeho filmy se zúčastnily řady zahraničních festivalů.

V současné době pracuje, po jedenáctiletém odmlčení, na „drsné“ romantické love story, kde se setkává mýtické a anti-mýtické, kde se pověsti střetávají s realitou drsného života v Makedonii, jejíž dějiny jsou plné absurdit. Děj se odehrává v první dekádě 20. století v Makedonii a sám tvůrce jej pracovně nazývá Macedonian Eastern - Příběhy z divokého východu.


20.8.1950
Skopje, Makedonie, Jugoslávie
Stole Popov csfd

Až na dřeň!Romská kouzlaTetován튝astný Nový rok 1949Červený kůňDae


Aktualizace osobnostního profilu Stole Popov: 24.4. 2024 10:35