Xavier Dolan 35 let


Xavier Dolan je herec a režisér, který se narodil 20. března v kanadském městě Québec. Jeho otec je kanadský komik, herec a autor Manuel Tadros. Xavier Dolan se netají svou homosexuální orientací.

Zlom v jeho kariéře přišel v roce 2009, když zrežíroval a ztvárnil hlavní roli v částečně autobiografickém snímku, ke kterému napsal i scénář s názvem ZABIL JSEM SVOU MATKU. Toto drama vypráví o životě teenagera, který v sobě objeví homosexualitu a má neustávající problémy se svou matkou. Film slavil úspěch a Dolan s ním. Mimo jiných nominací a ocenění získal v roce 2010 na Filmovém festivalu v Cannes tři ze čtyř oceněních udělujících se režisérům a na Mezinárodním Filmovém festivalu ve Vancouveru vyhrál v kategorii Nejlepší kanadský celovečerní film.

V roce 2010 chtěl Xavier Dolan navázat na úspěchy svého předchozího filmu. A tak přetavil v celovečerní snímek další svůj scénář, vzniklo z toho drama o přátelství a lásce s titulem IMAGINÁRNÍ LÁSKY. Děj vypráví o pevném přátelství Francise (Xavier Dolan) a Marie (Monia Chokri) do kterého vstoupí třetí osoba a pořádně s ním zatřese.

V současné době pracuje (co by režisér) Xavier Dolan na romantickém dramatu LAURENCE ANYWAYS (2012). Ve filmu se v režisérské trojici, kromě Dolana a Suzanne Clément představí i Monia Chokri, která si zahrála v jeho snímku IMAGINÁRNÍ LÁSKY a objeví se jako herečka i v tomto.


20.3.1989
Montréal, Quebec, Kanada
Xavier Dolan csfd

Toopy and Binoo: The MovieZtracené iluzeMatthias a MaximeTo Kapitola 2Vymazaný klukZlý časy v El RoyaleMiraculumSloní píseňTom na farměLaurence AnywaysBoys on Film 7: Bad RomanceGood NeighboursImaginární láskySuzieZabil jsem svou matkuMučedníciTajná pevnostJ'en suis!MiséricordeLa Nuit où Laurier Gaudreault s'est réveilléLes AppendicesBrambory a draciL'orOmertaRaná dílaIl était une fois … MommyThe Seventh Art: Issue #23Lipsettovy deníkyMiroirs d'étéLe marchand de sableThe Death and Life of John F. DonovanJe to jen konec světaMami!Adele: Easy on MeAdele - HelloIndochine - College BoyHappy Diamonds


Aktualizace osobnostního profilu Xavier Dolan: 3.11. 2023 11:24