Pascal Duquenne 53 let


Pascal Duquenne, herec a umělec s Downovým syndromem se narodil 8. srpna 1970 v Vilvoorde v Belgii. V současné době žije v Bruselu.

Jako první Jaco obsadil Pascala ve filmu TOTO HRDINA z roku 1991. Film samotný sklidil úspěch, ale Pascal na svoji velkou roli stále čekal. Tato role přišla v roce 1996. Pascal se stal známým díky Jaco Van Dormealovi, který ho obsadil do role v dramatu OSMÝ DEN, kde po boku Daniela Auteuiliho ztvárnil postavu mladého George trpícího právě Downovým syndromem. Za tuto roli získal v roce 1996 cenu za nejlepší mužský herecký výkon na filmovém festivalu v Cannes a Joseph Plateau Awards na mezinárodním festivalu Flander-Gentu. Film Osmý den měl díky svému spojení dvou zcela psychicky odlišných lidí velký úspěch a přispěl svojí tématikou ke změně pohledu společnosti právě na osoby s postižením a k lepšímu přijetí těchto osob.

Od roku 2000 je Pascal zapojený jako člen rytecké dílny Créahm v Bruselu. Používá monotyp a vytváří portréty a busty žen v černé a bílé barvě. Jeho práce odráží formální prostředky jednoduchého střízlivého pozadí, rysy obličeje a subjekt zobrazený v několika řádcích nebo několika černými skvrnami. Tato forma léčby dává sílu a odhodlání těm, kteří pronikají do pracovního světa.

V roce 2002 bylo v Belgii založeno sdružení, které je pojmenováno právě jako Pascalův film, tedy Osmý den, jehož cílem je integrace osob se zdravotním postižením tím, že vytváří autonomní komunity. V roce 2004 bylo Pascalovi uděleno Králem Albertem II. občanské vyznamenání Velitele Řádu koruny Belgie. V roce 2009 se objevil v reklamě pro virtuálního operátora Simyo.


8.8.1970
Vilvoorde, Bruxelles, Belgie
Pascal Duquenne csfd

Zbrusu Nový zákonPan NikdoThe RoomKomisař Moulin: ZbojníkOsmý denToto hrdinaKomisař MoulinLa marche du siècle


Aktualizace osobnostního profilu Pascal Duquenne: 5.11. 2023 16:33