Lilli Palmer (1914 - 1986)


Lilli Palmer se narodila 24. května 1914 v Poznani, která byla v době jejího narození součástí Pruského království, tedy jedním z německých států. Tato elegantní a populární filmová hvězda se narodila jako Lillie Marie Periser. Její otec byl německo-židovský lékař Alfred a matka rakousko-židovská herečka Rose Lissmann. Lilli měla ještě dvě sestry, z nichž se ze starší Irene Prador, stala také herečka. Mladší se jmenovala Hilde.

Před kamerou stála Lilli poprvé roku 1933 v dramatu RIVAUX DE LA PISTE. Hitchcockův SECRET AGENT (TAJNÝ AGENT) v roce 1936, dal Lilli příležitost v roli Lilli a ta se začínala stávat slavnější a slavnější herečkou. Roku 1945 hrála ve filmu THE RAKE´S PROGRESS a to poprvé s Rexem Harrisonem. Rex byl manželem Lilli od 25. ledna 1943 a o rok později se jim narodil syn Carey Harrison, který se stal v dospělosti úspěšným spisovatelem a režisérem. Co se týká Rexe Harrisona (1908-1990), jistě se sluší připomenout, že kromě mnoha ocenění, získal v roce 1965 Oscara, za nejlepší herecký výkon v hlavní roli. Jednalo se o muzikál MY FAIR LADY (1964). Celá rodina se roku 1945 přestěhovala do Spojených států a zde pokračovala kariéra Lilli i Rexe. Stali se prominentní herecký pár a společně je na počátku padesátých let „přivítala“ také Broadway ve hře BELL, BOOK AND CANDLE.

Lilli během své kariéry ztvárnila více než sto rolí na filmových plátnech a televizní obrazovce. Kromě svých rolí, byla sama sebou Lilli k vidění ve více než dvaceti televizních pořadech, filmech a seriálech, buď jako herečka, ale také i jako zpěvačka. Lilli mimo rodného německého jazyka, také plynně ovládala francouzštinu a angličtinu. V roce 1946 hrála v úspěšném filmu CLOAK AND DAGGER (PLÁŠŤ a DÝKA). V poválečných letech, v období let 1948 až 1955 hrála zejména v množství televizních seriálů. V roce 1953 měla Lilli dokonce svůj televizní pořad THE LILLI PALMER SHOW.

Její manžel Rex Harrison prožil katastrofální románek s herečkou Carole Landis (1919-1948), který vedl k sebevraždě této herečky v roce 1948. V roce 1954 se sice vrátila Lilli s Rexem do Evropy, ale jejich vztah se rozpadl. Časem se Lilli seznámila s pohledným Carlosem Thompsonem (1923-1990). Argentinec se stal osudovým mužem v životě Lilli a 21. září 1957 se vzali. Do manželství tak vstoupila několik měsíců po jejím rozvodu s Harrisonem (6. února 1957). Manželství Lilli a vlastním jménem Juana Carlosa Mundin-Schafftera, pak vydrželo až do úmrtí Lilli.


24.5.1914
Posen, Preußen, Německá říše
27.1.1986
Los Angeles, California, USA
Lilli Palmer csfd

Odvrácená strana větruHolcroftův paktImaginary FriendsElegantní společnost s ručením omezenýmKinderKaninchen im Hut und andere Geschichten mit Martin HeldWeekendHoši z BrazílieLota ve VýmaruFrau bleibt eine Frau, Eine (Zehn Geschichten mit Lilli Palmer)Night Hair ChildVraždy v ulici MorgueHauser's MemoryLa Peau de TorpédoDe SadeHard ContractLa residenciaNobody Runs ForeverSebastianDeník Anny FrankovéJack of DiamondsOedipus the KingPaarungenDer Kongreß amüsiert sichOtec a dceraZwei Girls vom roten SternHrom do toho!Milostná dobrodružství Moll FlandersovéOperace CrossbowLe Grain de sableBeta SomDas große LiebesspielNesnadná láskaZázračná záchrana bílých hřebcůFinden sie, daß Constanze sich richtig verhält?Julie, ty jsi kouzelnáLeviathanThe Counterfeit TraitorFrau Cheneys EndeRendez-vous de minuit, LeThe Pleasure of His CompanySpřízněni srdcemŽivnost paní WarrenovéBut Not for MeDěvčata v uniforměLa Vie à deuxMilenci z MontparnassuDer gläserne TurmEine Frau, die weiß, was sie willWie ein SturmwindAnastasia - Die letzte ZarentochterTaming of the Shrew, TheTeufel in SeideZwischen Zeit und EwigkeitOhňostrojThe Four PosterThe Long Dark HallHans le marinMy Girl TisaNo Minor Vices


Aktualizace osobnostního profilu Lilli Palmer: 3.11. 2023 11:04