Talia Shire 77 let


Narodila se 25.4.1946 na Long Islandu v New Yorku jako Talia Rose Coppola. Je dcerou známého skladatele Carmine Coppoly a herečky Italie Coppoly. Jejím starším bratrem je slavný režisér Francis Ford Coppola. Na plátně se poprvé objevila r. 1968 ve filmu „The Wild Racers“ Daniela Hallera, kde si zahrála milenku hlavního hrdiny.

80. léta přinesly však Talii smůlu. Za roli ve filmu „Windows“ (1980) byla nominována na Zlatou Malinu, cenu za nejhorší roli. Teprve v roce 1990 přišla role ve třetí části „Kmotra“ a následoval úspěch. Pak následovaly filmy jako „For Richer, for Poorer“ (1992) Jay Sandricha, kde hrála po boku Jacka Lemmona a řada dalších vedlejších rolí nebo rolí hlavních v druhořadých snímcích. Za zmínku stojí snad až romantická komedie „The Whole Shebang“ (2001) George Zalooma, který spolu s T. Shire obsadil i Bridget Fondu a Giancarla Gianniniho. Nebo komedie „I Heart Huckabees“ (2004) Davida O. Russella s Isabelle Huppert, Dustinem Hoffmanem a Jasonem Schwartzmannem v hlavních rolích.

Talia byla v letech 1970-78 vdaná za tvůrce filmové hudby Davida Shirea. Roku 1975 se jim narodil syn Matthew Orlando Shire, o tři roky později se rozvedli. V letech 1980-94 byla vdaná za herce a producenta Jacka Schwartzmana. Syn Jason Francesco se narodil roku 1980 a je hercem, syn Robert Carmine roku 1982, je rovněž hercem a skládá i filmovou hudbu. Jack Schwartzmann zemřel roku 1994 na rakovinu slinivky břišní.

Zajímavosti a citáty: Talia je kmotrou herce Johna Schwartzmanna a jeho sestry Stephanie. Je tetou herců Marca Coppoly, Christophera Coppoly, Sofie Coppoly a Romana Coppoly, také Nicolase Cage. Aby získala roli v „Rocky“ (1976), musela porazit kandidátky jako Susan Sarandon a Bette Midler. Spolu s bratrem F.F.Coppolou jsou prvními sourozenci, kteří byli v tomtéž roce nominováni na Oskara ve dvou různých kategoriích (1975). Je jedinou osobou, která byla nominována na Oskara za roli ve filmu, který režíroval její sourozenec („The Godfather: Part II“ 1974). Stejně jako Connie Corleone v sáze „The Godfather“ je i Talia nejmladší v rodině a jediná dcera. O svém bratru F.F.Coppolovi: „Je nejlepším režisérem současného světa.“


25.4.1946
Lake Success, Long Island, New York, USA
Talia Shire csfd

MegalopolisChantilly BridgeRomancing BrazilTajný slibWorking ManVysněný životDreamlandPizza with BulletsPalo AltoThe Return of Joe RichScratching the SurfaceMy Father's WillThe DeportedDim Sum FuneralLooking for PalladinChristmas at Cadillac Jack'sHomo ErectusNora Roberts: Posedlost ohněmRocky BalboaPomegranateDunsmorePolibte nevěstuBlbec v AmericeDunsmoreThe VisitZkažená nevinnostPalmer's Pick UpCaminho dos SonhosDivorce: A Contemporary WesternVražedná touhaJak ta je úžasnáRiver Made to Drown InÚtěk domůChantilly LaceNebezpečná hraKmotr 1, 2, 3Otec, syn a milenkaPlease, God, I'm Only SeventeenHotel WellesleyMark Twain and MeStudené štěstíKmotr IIIRocky VBlood Vows: The Story of a Mafia WifeHyper Sapien: People from Another StarRadReel HorrorRocky IVRocky IIIWindowsOld BoyfriendsProroctvíRocky IIDaddy, I Don't Like It Like ThisPodivná spravedlnostRockyFoster and LaurieKmotr IIMaxie a řezník


Aktualizace osobnostního profilu Talia Shire: 1.11. 2023 02:58