Pierre Blanchar (1892 - 1963)


Francouzský herec a představitel desítek hlavních rolí v umělecky hodnotných francouzských filmech 30. a 40. let Pierre Blanchar se narodil jako Gustave Pierre Blanchard v přístavním městě Skikda v Alžírsku (tehdy to ale byla francouzská kolonie a město neslo název Philippeville). Vyrůstání na břehu moře v Pierrovi podnítilo dětskou touhu stát se námořníkem, později vystudoval námořní školu a věnoval se hydrografii. Pak ale přišla první světová válka a byl povolán do pozemní armády. Bojoval v Evropě (mimo jiné v bitvě u Verdunu), utrpěl několik zranění a zdravotní komplikace jej donutily vzdát se snu o dráze námořníka. Po první světové válce obrátil svůj zájem k herectví a začal studovat na pařížské konzervatoři.

Souběžně s divadlem začal Blanchar pracovat i pro film a poprvé hrál ve snímku PAPA BON COEUR (1919), v průběhu následujících následujících let spadajících do němé éry se objevil v dalších deseti filmech. Z nich si pozornost zaslouží adaptace oblíbené předlohy KAPITÁN FRACASSE (Le capitaine Fracasse, 1929), v níž hrál hlavní roli. Vícekrát spolupracoval s režiséry André Hugonem nebo Raymondem Bernardem, který jej pak uvedl i do zvukové éry.

Příchod zvukového filmu zastihl Pierra Blanchara na prahu čtyřicítky, přesto právě v následujících letech dospěl k vrcholu své filmové kariéry, vesměs v hlavních rolích odehrál řadu postav tragických romantických hrdinů, kteří se na stříbrném plátně stali jeho doménou. Ve srovnání s jinými herci té doby není Blancharova filmografie nijak bohatá, přesto ve 30. a 40. letech patřil k největším mužským idolům francouzského filmu. Prvním zvukovým filmem, kde hrál, byla adaptace Dorgelesova románu DŘEVĚNÉ KŘÍŽE (Les croix de bois, 1931). Z dalších rolí stojí za zmínku hlavní úloha ve sci-fi dramatu ZLATO (L'or, 1934), který vznikl ve francouzské a německé verzi (Blancharovou hereckou partnerkou zde byla německá herečka Brigitte Helm).

Mezinárodního věhlasu dosáhl Pierre Blanchar postavou Raskolnikova v adaptaci Dostojevského románu ZLOČIN A TREST (Le crime et châtiment, 1935). Za tuto roli získal Volpiho pohár pro nejlepšího herce na mezinárodním festivalu v Benátkách. Velké role mu pak přinesla i další filmová zpracování ruské literární klasiky jako PIKOVÁ DÁMA (Le dame pique, 1937) nebo HRÁČ (Le joeur, 1938), v těchto letech byl ostatně nejvíce vytížen prací před kamerou a například v roce 1937 natočil osm filmů. Také další práce Pierre Blanchara pro film měla základ v participaci (znovu v hlavních rolích) na adaptacích osvědčených literárních nebo divadelních předloh, které měly ve své době úspěch, dnes se však jeví již jako zastaralé – například filmy MUŽ ODNIKUD (L'homme du nulle part, 1937) nebo JEJÍ PRVNÍ PLES (Un carnet de bal, 1937). V roce 1938 byl Pierre Blanchar pozván i do Hollywoodu a s americkou hvězdou Ruth Chatterton vytvořil ústřední pár císaře Napoleona a jeho manželky Josefíny v historickém snímku KRÁLOVSKÝ ROZVOD (Royal Divorce, 1938).


30.6.1892
Philippeville, Francie
21.11.1963
Suresnes, Francie
Pierre Blanchar csfd

Černý monoklEt ce fut la MarneDu rififi chez les femmesKáťaMon ami SainfoinBal CupidonDocteur LaennecAprès l'amourLe Bataillon du cielPastorální symfonieVlastHrbáčSecretsUn seul amourLa Neige sur les pasPontcarral, colonel d'empireLa Prière aux étoilesNuit de décembreL'Empreinte du DieuHazardérRoyal Divorce, AIl fu Mattia PascalJejí první plesL'Affaire du courrier de LyonL'Homme de nulle partL'étrange Monsieur VictorLe CoupableMademoiselle DocteurPiková dámaUne femme sans importanceCesta ke slávěLe Bateliers de la VolgaLe Diable en bouteilleAmants et voleursZločin a trestAu bout du mondeL'orTurandot, princesse de ChineCette vieille canailleIris perdue et retrouvéeCouturière de Lunéville, LaL'AtlantideLa Belle marinièreLes Croix de boisMéloVládkyně AtlantidyDiane - Die geschichte einer PariserinLe Capitaine FracasseLa Marche nuptialeLa Valse de l'adieuLe Joueur d'échecsLe Terre promiseL'ArrivisteAux jardins de MurcieGenevièveLe Juge d'instructionJocelynTrojka z mravů


Aktualizace osobnostního profilu Pierre Blanchar: 16.3. 2024 11:38