George Gaynes (1917 - 2016)


Americký herec finského původu se narodil jako George Jongejans v Helsinkách jako syn umělkyně a podnikatele. Jeho strýc známý jako Gregory Gaye byl rovněž hercem. V mládí George vynikal především pěveckým nadáním. Studoval operu v italském Miláně a hrál i zpíval na významných operních scénách v Itálii i Francii, po druhé světové válce též ve Spojených státech amerických, kde se také nadobro usadil.

Zhruba ve stejné době začal dostávat i vedlejší role ve filmech, ať už z francouzské, britské nebo hollywoodské produkce. Objevil se třeba v krimikomedii po boku Stevea Martina MRTVÍ MUŽI NENOSÍ SKOTSKOU SUKNI. Významná byla též jeho spolupráce s režisérem Sydney Pollackem, jenž mu svěřil menší party ve svých snímcích TAKOVÍ JSME BYLI či TOOTSIE. Zde se na natáčení mohl setkat i s takovými hereckými legendami jako Robert Redford, Dustin Hoffman nebo Jessica Langeová.

Největší příležitost na stříbrném plátně, však dostal paradoxně až na stará kolena v bláznivé komedii POLICEJNÍ AKADEMIE, kde ztělesnil potrhlého náčelníka policejní školy Erica Lassarda. Stejnou postavu si zahrál ve všech sedmi dílech divácky velmi úspěšné série.

George Gaynes hovoří neuvěřitelnými sedmi různými jazyky. Od r.1953 je ženatý s herečkou a tanečnicí Allyn Ann McLeriovou s níž má dvě děti.


16.5.1917
Helsinky, Finské velkoknížectví, Ruské impérium
15.2.2016
North Bend, Washington, USA
George Gaynes csfd

LíbánkyVrtěti psemČarodějky ze SalemuFantastická čtyřkaPolicejní akademie 7: Moskevská miseVanya on 42nd StreetStepmonsterPolicejní akademie 6: Město v obleženíPolicejní akademie 5: Nasazení: Miami BeachPolicejní akademie 4: Občanská patrolaTassinaro a New York, UnPolicejní akademie 3Policejní akademie 2It Came Upon the Midnight ClearMicki + MaudeMom's On StrikePolicejní akademieBýt či nebýtI'm Going to Be FamousMrtví muži nenosí skotskou sukniTootsieEvita PerónováZměna stavuThe Girl in the Empty GraveHarry a Walter jedou do New YorkuWoman of the YearSong of the SuccubusTrilogy of TerrorChlapec, který spatřil vlkodlakaSlaughter's Big Rip-OffTakoví jsme byliDoctors' WivesZajati vesmíremPartaKočkyPT 109One Touch of VenusNemocnice Chicago HopeDinosaurovéHearts AfirePunky BrewsterMatlockThe Days and Nights of Molly Dodd


Aktualizace osobnostního profilu George Gaynes: 21.2. 2024 16:15