Micheline Cheirel (1917 - 2002)


Francouzská herečka Micheline Cheirel, ve 40. letech slavná i z amerických filmů, se narodila v roce 1917 v Paříži. Sklony k uměleckým zájmům včetně herectví měla do jisté míry v genech, v oblasti divadla i němého filmu se v té doby pohybovala její teta Jeanne Cheirel (1868-1934). Cheirel bylo v případě obou hereček umělecké jméno, jejich skutečné příjmení znělo Leriche a pseudonym Cheirel byl anagramem vzniklým přesmyčkou písmen.

Úbytek dalších nabídek vyřešila Micheline odchodem do Spojených států, kam se vydala po začátku války s dalšími francouzskými herci. Po boku kolegů z Francie pak hrála ve filmu BRÁNA KU ŠTĚSTÍ (Hold Back to Down, 1941), který byl nominován na Oscara v šesti kategoriích. V několika dalších filmech (s výhradně americkým obsazením) se musela spokojit s menšími úlohami, hlavní ženský part jí pak nabídnul režisér Edward Dmytryk ve filmu V ÚZKÝCH (Cornered, 1945), který se tématicky vracel k německé okupaci Francie. Naposledy točila v Americe multižánrově pojatý film CRIME DOCTOR'S GAMBLE (1947). Do údobí čtyřicátých let spadá také její manželství se slavným britsko-americkým hercem Johnem Loderem (1898-1988). Jako jedna z jeho pěti manželek bývá dodnes zmiňována častěji než jako filmová herečka, přestože právě americký pobyt znamenal vrchol její kariéry.

Po rozvodu s Loderem se Micheline Cheirel vrátila do Francie, její herecká sláva ale na domácí půdě zůstala bez odezvy a od svého posledního amerického filmu se již nikdy před kameru nepostavila. Sporadicky účinkovala v divadle, v 50. letech například na scéně Théâtre de la Renaissance. V roce 1951 se provdala za herce Paula Meurisse (1912-1979), jejich manželský svazek ale skončil rozvodem již v roce 1955.

Micheline Cheirel zemřela v Antibes v jižní Francii 25. října 2002 ve věku 85 let a více než půl století po ukončení své herecké dráhy.


12.4.1917
Paříž, Île de France, Francie
25.10.2002
Antibes, Alpes-Maritimes, Provence-Alpes-Côte d'Azur, Francie
Micheline Cheirel csfd

Jewels of BrandenburgThe Crime Doctor's GambleDevotionFlight to NowhereSo Dark the NightV úzkýchFeux de joieA Close Call for Ellery QueenI Married an AngelBrána ke štěstíCes dames aux chapeaux vertsRendez-vous aux Champs-ÉlyséesLa Belle équipeTaras BulbaDora Nelson


Aktualizace osobnostního profilu Micheline Cheirel: 4.11. 2023 10:19