André Berthomieu (1903 - 1960)


Francouzský režisér André Berthomieu je dnes hodnocen jako tvůrce průměrných filmů, na druhou stranu je mu nutno přiznat značný úspěch u diváků a svými filmy pomáhal nastartovat kariéru řadě později slavných herců, mezi jinými to byla Danielle Darrieux, později pak Bourvil nebo Brigitte Bardot. André Berthomieu pocházel z Rouenu a původním povoláním byl úředník, ve dvacátých letech ale odešel do Paříže, kde se pokoušel prorazit v uměleckém světě, mimo jiné jako zpěvák. Brzy se ale začal věnovat technickým profesím u filmu a začínal jako asistent režie u slavných tvůrců jako byli Julien Duvivier nebo Marcel Vidal.

V průběhu třicátých let točil André Berthomieu několik filmů ročně, u některých z nich spolupracoval i na scénáři, jiné filmy vycházely z osvědčených divadelních her. Berthomieu ve své tvorbě zaujal poněkud svérázné stanovisko, s nímž se dodnes těžko smiřují filmoví odborníci, a sice, že film je především obchod a nikoli umění. Této teorie se držel celých třicet let a produkoval filmy líbivé, komerčně úspěšné, ovšem bez vyšších uměleckých ambicí. I do průměrných komedií a melodramat se mu nicméně nezřídka podařilo získat zvučná a dodnes slavná jména francouzské kinematografie. S Julesem Berrym natočil filmy MÉ SRDCE A JEHO MILIÓNY (Mon coeur et ses millions, 1931) nebo SMRT NA ÚTĚKU (Le mort en fuite, 1936), točil také se slavným Michelem Simonem, který hrál hlavní roli například v komedii POSLANEC EUSÈBE (Député Eusèbe, 1938). Do jednoho filmu se mu podařilo pro ústřední pár získat i dvě významné osobnosti charakterního herectví – Raimu a Françoise Rosay, kteří hráli ve filmu LE SECRET DE POLICHINELLE (1936).

V době okupace Berthomieuova tvůrčí činnost polevila a za války natočil jen čtyři filmy, z nichž byl v našich protektorátních kinech uveden kriminální snímek KOMISAŘ BERTHIER (La secret de Madame Clapain, 1943) s Raymondem Rouleau v hlavní roli. Po druhé světové válce se začala ve Francii důsledněji sledovat návštěvnost filmů v kinech a záznamy z poválečných let ukazují, že Berthomieu patřil v této době k velmi úspěšným tvůrcům. Vrátil se ke svému prvnímu filmu a natočil jeho novou verzi NENÍ AŽ TAK HLOUPÝ (Pas si bête, 1946), tentokrát se začínajícím Bourvilem v hlavní roli. Film vidělo ve francouzských kinech více než šest miliónů diváků a jednalo se o jeden z velkých triumfů té doby. Ve spolupráci s Bourvilem pak Berthomieu pokračoval dalšími dvěma filmy BÍLÝ JAKO SNÍH (Blanc comme neige, 1948) a SRDCE NA DLANI (Le coeur sur la main, 1949), které opět zaznamenaly obrovský komerční úspěch.

Mezitím Berthomieu pomohl k nárůstu popularity další začínající herečce, Giselle Pascal, jíž dal příležitost ve třech filmech, například ŽENSKÝ AKT (La femme nue, 1949). Počátkem padesátých let zůstával Berthomieu jedním z nejúspěšnějších tvůrců a jeho filmy z let 1950-1951 vidělo v kinech bezmála dvacet miliónů diváků. Z nich zabodovaly především veselohry se začínajícím Robertem Lamoureuxem NA KAŽDÉHO DOJDE (Chacun son tour, 1951) a KRÁL KAMELOTŮ (Le roi des camelots, 1951). V této době se Berthomieu začal častěji na svých filmech podílet jako spoluautor scénáře, na více filmech pracoval například s Paulem Vandenberghem. V jeho následujících filmech se začaly objevovat nové tváře filmu, například Marthe Mercadier nebo debutující Brigitte Bardot (PORTRÉT JEHO OTCE – Le portrait de son père, 1954). Poslední větší úspěch zaznamenal Berthomieu s kriminálkou V SEBEOBRANĚ (Légitime defense, 1958).


15.2.1903
Rouen, Francie
10.4.1960
Vineuil-Saint-Firmin, Francie
André Berthomieu csfd

PréméditationEn légitime défenseSacrée jeunesseCinq millions comptantÀ la JamaïqueLa Joyeuse PrisonLes DuratonQuatre jours à ParisL'Oeil en coulissesLe Mort en fuiteScenes de ménageBelle mentalitéLe Dernier Robin des BoisLe Portrait de son pèreAllô... je t'aimeChacun son tourJamais deux sans troisLe Roi des camelotsMademoiselle Josette ma femmeLa Petite ChocolatièreLe Roi PandoreLa Femme nueLe Cœur sur la mainL'OmbreLe Bal des pompiersBlanc comme neigeCarré de valetsPas si bêteJ'ai dix-sept ansPeloton d'exécutionAnděl nociLe Secret de Madame ClapainDédé la musiquePromesse à l'inconnueEusèbe députéL'Inconnue de Monte CarloLa signora di MontecarloLe Train pour VeniseLes Nouveaux RichesLa Chaste SuzanneThe Girl in the TaxiL'Amant de Madame VidalLa FlammeLe Mort en fuiteLe Secret de PolichinelleJim la houletteL'AristoN'aimer que toiLa Femme idéaleLes Ailes briséesSlečna Josefinka - moje žínkaBarranco, Ltd.Le Crime du BouifCoquecigroleGagne ta vieMon ami VictorMon coeur et ses millionsCes dames aux chapeaux vertsLe Crime de Sylvestre BonnardPas si bête


Aktualizace osobnostního profilu André Berthomieu: 16.4. 2024 06:08