Zdeněk Ostrčil (1929 - 2021)


Zdeněk Ostrčil se vyučil malířem pokojů v Újezdci. V letech 1950-1951 studoval na Střední uměleckoprůmyslové škole v Gottwaldově obor užitá a dekorativní malba v architektuře a propagaci. Do Zemanova oddělení gottwaldovského studia nastoupil v roce 1951 a začal zde pracovat jako pomocný výtvarník a architekt trikových scén především na filmech Karla Zemana.

Technikou pletených reliéfních loutek realizoval sedmidílný seriál STRAPÚŠIK o stařence a jejích dvou přátelích Strapúšikovi a Mračaudle. Ještě před revolucí začal natáčet papírkový seriál o telátku Malinovi, které poznává svůj okolní svět, BOLO RAZ JEDNO TELIATKO. Většině těchto filmů dal líbivou, ale názornou výtvarnou podobu.

Po převratu, kdy byli všichni zlínští tvůrci propuštěni z ateliérů na Kudlově, odešel do nově vzniklého studia ve Zlíně-Malenovicích, kde pokračoval v práci až do roku 1998, kdy studio kvůli ztrátě zakázek zaniklo. Režíroval sedmidílný papírkový seriál pro bratislavskou televizi: ČO VIDELI STROMY, ve kterém stromy vyprávěly zvídavé dívce svoje příběhy z různých končin světa. Krátkou dobu Ostrčil působil přímo v bratislavském televizním studiu a jako lektor začínajících tvůrců. Jeho práce byla oceněna na mezinárodních festivalech v Teheránu a Barceloně.


4.2.1929
Újezdec, Přerov, Československo
21.8.2021
Zdeněk Ostrčil csfd

Filmový dobrodruh Karel ZemanStrapúšikBolo raz jedno teliatkoKluci z mraveništěLunaparkPríhody psíka BodríkaŠiju, šiju pohádkuKomu patří její srdce


Aktualizace osobnostního profilu Zdeněk Ostrčil: 1.11. 2023 16:23