Laurent Terzieff (1935 - 2010)


Herec Laurent Terzieff na přelomu 50. a 60. let úspěšně zaútočil na pozici přední hvězdy francouzského filmu, ale protože prioritou jeho umělecké prezentace bylo divadlo, jeho mezinárodní filmová sláva odezněla již koncem šedesátých let. Narodil se v Toulouse do rodiny ruských emigrantů jako Alex Didier Laurent Tchemerzine, jeho otec byl sochařem. Již ve školním věku se Laurent Terzieff zajímal o poezii a jako dítě začal obdivovat divadlo, kterému zcela propadl.

Laurent Terzieff chtěl hrát především divadlo, ale filmoví tvůrci museli reagovat na zvýšenou poptávku a na přelomu 50. a 60. let jej obsadili do hlavních rolí řady filmů různých žánrů. Terzieff se po boku Alaina Delona a Jean-Paula Belmonda stal jednou z nadějí mladé generace francouzského filmu. Do několika svých filmů jej obsadil významný režisér Claude Autant-Lara, z jejich spolupráce vyniká kriminální drama NEZABIJEŠ (Tu ne tueras point, 1963). Mezitím točil také v Itálii, kde zaujal především ve válečném dramatu KÁPO (Kapo, 1961). Žánr dramat s tématikou druhé světové války se ostatně v Terzieffově filmografii objevuje vícekrát. Mezitím spolu s dalšími francouzskými herci hrál ve filmu DIVOKÁ NOC (La notte brava, 1959) slavného režiséra Maura Bologniniho, tento film však ve srovnání s jinými Terzieffovými výstupy před kamerou neměl ve Francii takový úspěch. Většina ostatních snímků s Terzieffovou účastí ale zaznamenala značný divácký ohlas, což lze doložit překročením magické miliónové hranice návštěvnosti v kinech.

V roce 1961 se Terzieff seznámil s herečkou Pascale de Boysson (1932-2002), která se stala jeho partnerkou na jevišti i v životě. Spolu založili vlastní divadelní společnost a Terzieff se od té doby často věnoval divadelní režii, nejvíce na jevištích malých soukromých divadel (například Théâtre de Lutece). Pro francouzská jeviště objevil řadu dosud málo známých dramatiků, zvláště si oblíbil angloamerické autory. Stále byl vytížený i jako filmový herec, éra hlavních rolí však skončila zhruba v polovině 60. let. Na vedlejší kolej musel ustoupit například ve spolupráci se slavnými komiky Bourvilem nebo Fernandelem. S Fernandelem natočil zajímavý film OTEC A DCERA (Le voyage du père, 1966), kde ztvárnil postavu učitele (film byl díky Fernandelovi s odstupem několika let uveden i v československých kinech). Z dalších filmů Laurenta Terzieffa připomeňme slavnou MLÉČNOU DRÁHU (La voie lactée, 1969) nebo Pasoliniho MÉDEU (Medea, 1969).

Terzieffova práce pro film v průběhu sedmdesátých let je prakticky bez významu, o to více se jako herec a režisér realizoval v divadle. Stejně jako většina francouzských herců neměl stálé angažmá a v průběhu let tak vystřídal řadu pařížských scén. Obnovená spolupráce s filmaři se datuje až do poloviny osmdesátých let a například v roce 1985 natočil tři filmy, s Jean-Luc Godardem například DETEKTIV (Détective, 1985), častěji účinkoval také v televizi. Z jeho další spolupráce s filmem připomeňme přepis Zolova románu GERMINAL (1993).


27.6.1935
Toulouse, Francie
2.7.2010
Paříž, Île de France, Francie
Laurent Terzieff csfd

Largo Winch II: Spiknutí v BarměLa VénitienneVždycky jsem chtěl být gangsterŠkubání v palciPontormoRien, voilà l'ordreKůže andělaTerritori d'ombraManoscritto del principe, IlSulla spiaggia e di là dal moloLa Guerre dans le Haut PaysEl pianistaLe Radeau de la méduFiestaGerminalHiver 54, l'abbé PierreÉtoileDon BoscoD'AnnunzioDetektivDieselRagazza dei lilla, LaRouge baiserL'apprentissage de la villeDáma s kaméliemiLa FlambeuseCouleur chairUtopiaMaladie mortelleChristophe ColombKrvavá svatbaPrší na SantiagoTatarská poušťBéréniceUn ange passeDe vagues herbes jaunesLes hautes solitudesMojžíšDavid, la nuit tombeBratr CarlOstiaMléčná dráhaMédeaLa PrisonnièreLe révélateurZoo storyA coeur joieHedda GablerHořké ovoceOtec a dceraLe Grain de sableMort, où est ta victoire?Ballade pour un voyouLa DénonciationLes Culottes rougesLes Sept péchés capitauxTu ne tueras pointVanina VaniniLe Bois des amantsDouze heures d'horloge


Aktualizace osobnostního profilu Laurent Terzieff: 23.2. 2024 06:58