Tomáš Garrigue Masaryk (1850 - 1937)


"Život měříme příliš jednostranně, podle jeho délky a ne podle jeho velikosti. Myslíme víc na to, jak život prodloužit, než na to, jak ho opravdu naplnit. Mnoho lidí se bojí smrti, ale nedělají si nic z toho, že sami a mnoho jiných žijí jen položivotem, bez obsahu, bez lásky, bez radosti."

Masaryk se narodil jako Tomáš Jan v rodině zaměstnanců na statku Nathana Redlicha. Jeho matka Terezie Masaryková byla německé národnosti, otec Jozef Maszárik byl kočí, jehož naučil psát až Tomáš. Masaryk měl dva mladší bratry. Další sourozenci zemřeli ještě malí. Po absolvování čejkovické školy a reálného gymnázia v Hustopečích chvíli praktikoval v hodonínské škole a posléze se učil zámečníkem ve Vídni. Později se začal učit kovářem v Čejči, ale brzy nastoupil jako podučitel hustopečského reálného gymnázia a začal se připravovat k studiu na německém klasickém gymnáziu v Brně.

Od 15 let se živil sám jako domácí učitel dětí bohatých rodičů. V Brně byl podporován jednou z nich, rodinou policejního ředitele Antona Le Monniera, se kterou v roce 1869 odešel do Vídně, aby dostudoval na Akademickém gymnáziu. Po maturitě začal studovat filosofickou fakultu. Po smrti Antona Le Monniera v roce 1873, našel nové výnosné místo hofmistra v rodině Rudolfa Schlessingera, generálního rady Anglo-rakouské banky, jehož syna vyučoval. Za odměnu za úspěšnou maturitu mladého Schlessingera odjeli společně, po Masarykově doktorátu, na cestu po Itálii a na roční pobyt na univerzitě v Lipsku. Tam se Masaryk seznámil s Charlottou Garrigue, dcerou newyorského podnikatele.

Masaryk chtěl ale před sňatkem získat docenturu z filozofie na vídeňské univerzitě, což sňatek, narychlo uspořádaný rodinou Charlotty pozdrželo. Jeho náhlost zase naopak pozdržela docenturu. Ve Vídni tedy Masaryk živil rodinu a sebe suplováním na střední škole. Habilitoval v březnu 1879 a začal bezplatně přednášet na univerzitě jako soukromý docent. Už za dob studií byl Masaryk literárně činný, napsal řadu studií a odborných statí. V lednu 1875 se Masaryk stal předsedou Českého akademického spolku ve Vídni. Díky rozdělení Univerzity Karlo-Ferdinandovy na českou a německou část dostal místo mimořádného profesora na nově založené české univerzitě, proto v létě 1882 s rodinou přijel do Prahy, aby zde začal přednášet.


7.3.1850
Hodonín, Morava, Rakouské císařství
14.9.1937
Lány, Československo
Tomáš Garrigue Masaryk csfd

Za svobodu národaM. R. Štefánik: Dobrodružný život legendyMobilizace Luboše DobrovskéhoNárodní divadlo: Mýtus a realitaDva muži v roce jednaHistorická panoráma - T.G. MasarykExegi monumentum?Největší ČechJan MasarykAno, Masaryk 1.-3.Devět presidentů Miloše ZábranskéhoDrahý MistřeLapidárium: Příběh Masarykova kinaPortrét TGMPrezident T.G. MasarykPrezidentiTGM OsvoboditelMír podle Mnichovské dohodyMnichov 1938Fifty Years Before Your EyesPoslední léto TGMPoslední léto s TGMLéto dvou presidentůMasaryk mezi dětmi + Vánoční poselství presidenta MasarykaTopoľčiankySlavný den města KlatovMasaryk na SlovenskuDouglas Fairbanks a Mary Pickfordová návštěvou v ČSRPoselství presidenta Tomáše Garrigua MasarykaTomáš Garrigue Masaryk jako vrchní velitel československé branné mociHledání Masaryka


Aktualizace osobnostního profilu Tomáš Garrigue Masaryk: 14.2. 2024 02:51