Jerry Cantrell 58 let


Celým menom Jerry Fulton Cantrell sa narodil v štáte Washington, v meste Tacoma. Už od detstva sa zaujímal o hudbu, pričom značne mu imponovalo country. Neskôr sa vyjadril, že táto hudba ho vzkriesila a že si pripadal ako napoly Yankee a napoly buran. Jeho rodičia sa rozviedli, keď mal 7 rokov. Matka mu zomrela roku 1987, vo veku 43 rokov.

Preslávil sa ako gitarista a spevák grunge kapely Alice in Chains. Tá vznikla náhodou, keď sa na jednom večierku stretol Jerry so spevákom Laynom Staleym. Pridal sa k nim bubeník Sean Kinney, s ktorého sestrou v tej dobe Jerry chodil. Posledným členom bol Mike Starr. Ten však nepôsobil v kapele dlho, lebo bol nahradený pre svoju drogovú a alkoholovú závislosť basgitaristom Ozzyho Osbourna, Mickom Inezom. Kapela patrí do veľkej štvorky tzv. Seattle Sound spolu s Nirvanou, Pearl Jam a Soundgarden. Vydala mnoho kvalitných albumov, no jej tvorba bola poznamenaná drogovou závislosťou dvoch hlavných aktérov, a to Jerryho a Layna. Kým sa z toho Jerry spamätal, Layne Staley prestával chodiť na nácviky a kapela už v podstate neexistovala. Prielom nastal roku 1996, kedy sa zišli spolu pri programe MTV Unplugged, čo bol zrejme vrchol ich tvorby a podľa mnohých aj najlepší MTV Unplugged vôbec.

Jerry je tiež známy ako sólový umelec. Zložil hudbu k filmu Posledný akčný hrdina a spolupracoval aj na soundtracku k filmu Cable Guy. Nahral albumy Boggy Depot a Degradation Trip Volume 1 - 2, pri ktorých mu asistovali jeho spoluhráči z kapely. Rok 2002 bol kritický. Zomrel Layne Staley, pričom deň jeho úmrtia je rovnaký ako u ďalšej grunge legendy, Kurta Cobaina. Alice in Chains sa rozpadá a Jerry spolupracuje s veľkou skupinou umelcov, ako sú Metallica, Ozzy Osbourne, Nickleback alebo Slashom.

Od roku 2009 je kapela znova činná. Spolu so spevákom Williamom DuVallom nahrali nový album a opäť koncertujú.


18.3.1966
Tacoma, Washington, USA
Jerry Cantrell csfd

Detektiv SlydeJerry MaguireMládíRock CampGibson TV: IconsI Want My MTVLong Live Rock... Celebrate the ChaosRed Til I'm Dead: Sammy Hagar's Rock-N-Roll Birthday BashTurn It Up!I Love the '90sNickelback: Live at HomeBehind the MusicUnplugged: Alice in ChainsThe Nona TapesAlice in Chains: Live FaceliftUnpluggedJerry Cantrell - A Job to Do (Lyric Video)Alice In Chains: HollowAlice In Chains: StoneAlice In Chains: The Devil Put Dinosaurs HereAlice In Chains: VoicesAlice In Chains: Your DecisionAlice in Chains: Get Born AgainAlice in Chains: AgainAlice in Chains: Heaven Beside YouJerry Cantrell - Leave Me AloneAlice in Chains: GrindAlice in Chains: I Stay AwayAlice in Chains: No ExcusesAlice in Chains: Down in a HoleAlice in Chains: RoosterAlice in Chains: What the Hell Have IAlice in Chains: Them BonesAlice in Chains: Would?Alice in Chains: Man in the BoxAlice In Chains: We Die YoungAlice in Chains: Music Bank - The VideosThe 2018 Rock and Roll Hall of Fame Induction CeremonyJimmy Kimmel Live!Howard SternNoční show Davida LettermanaLater... With Jools Holland120 MinutesHeadbangers Ball


Aktualizace osobnostního profilu Jerry Cantrell: 17.11. 2023 16:38