Bette Gordon 73 let


Americká režisérka, herečka, profesorka a scenáristka Bette Gordon je známá pro svou tvorbu nezávislých snímků, které byly oceněny i v mezinárodních kruzích.

Počátkem 80. let se přestěhovala do New Yorku a za svůj vzor inspirace cituje francouzského filmaře Jean-Luc Godarda, který jí posloužil jako mentor k využívání zvuků a obrazů do svých eroticky laděných filmů. Její celovečerní feministický snímek Variety (1983), pojednávajíc o pornografickém průmyslu, získal nominaci na prestižnícm festivalu v Cannes. Gordon se po režisérské účasti na koprodukční drámě Seven Women, Seven Sins (1986) provdává za australského filmaře Tima Burnse, se kterým se poznala během svých hereckých účastí v několika německých nezávislých filmech, a posléze se jim narodila dcera Lili.

V 90. letech Bette režíruje několik epizod v televizních seriálech a s dramatem Cesta ze tmy (1998) získává další nominaci na Locarno International Film Festival za Nejlepší režii. Mezitím vyučuje na filmového oddělení Columbia University School of Arts. Některé snímky Bette Gordon jsou součástí sbírek v několika různých muzeích, včetně muzea moderního umění a muzea amerického umění Whitney. V roce 2009 obsazuje svého dobrého přítele, herce Steve Buscemiho, do krimi Krásný Harry (2009), které získalo na festivalech čtyři nominace.


22.6.1950
Boston, USA
Bette Gordon csfd

The DrowningKrásný HarryLife On the LineCesta ze tmySeven Women, Seven SinsVarietyEmpty SuitcasesLove StreetPříšeryThe United States of AmericaAnybody's WomanAn AlgorithmI-94Michigan AvenueFräulein Berlin11 x 14Blank CityMoving Pictures Live!


Aktualizace osobnostního profilu Bette Gordon: 17.3. 2024 06:16