Mario Merola (1934 - 2006)


Mario Merola se narodil v Itálii v Neapoli, 6. dubna 1934 v 19 hodin. Mario byl prostého původu, pocházel z rodiny obuvníka. Začínal se živit nejrůznějšími pracemi typu pomocného kuchaře, či přístavního dělníka. Při práci v přístavu se začíná projevovat jeho vášeň pro zpěv a začíná, se svým kolegou Salvatore De Lillem. První veřejné představení měl Mario čirou náhodou, na počátku šedesátých let. Přístavní dělníci šli na náměstí u kostela Svaté Anny, aby se zúčastnili akce u příležitosti oslav Panny Marie. Zpěvák, Mario Trevi, přišel ovšem na akci asi o deset minut později. V tomto čekání se Merola dostal na pódium a hrál poprvé před publikem.

Je to již jen malý krůček, aby se zpěvák stal také hercem a v případě Maria se tak stalo. První film přišel roku 1973 a snímek SGARRO ALLA CAMORRA, natočil Ettore Maria Fizzaroffi. Hned v této kriminálce dostal Mario hlavní roli Adriana Staiana. Maximální popularitu mu vynesla zejména spolupráce s režisérem Alfonso Bresciou. Jejich kriminálky z prostředí Neapole, se staly velice úspěšné a Mario Merola, byl na přelomu sedmdesátých a osmedátých let minulého století nesporným králem tohoto žánru. Spolupráce Merola-Brescia začíná kriminálkou L´ULTIMO GUAPPO v roce 1978. Ještě ve stejném roce je to NAPOLI SERENATA CALIBRO 9. V roce 1979 další úspěšný snímek NAPOLI LA CAMORRA SFIDA…LA CITTA RISPONDE. Stejný úspěch dosáhl i film z roku 1981 NAPOLI, PALERMO, NEW YORK, IL TRIANGOLO DELLA CAMORRA (TROJÚHELNÍK MAFIE). Roku 1982 přicházejí filmy TRADIMENTO a GIURAMENTO.

V polovině devatesátých let, se pak Mario objevil také v tvorbě televizní. Jako Don Tommaso Morraca hrál v jednom díle seriálu UN POSTO AL SOLE (1996). O rok dříve hrál v televizním dramatu CORSIA PREFERENZIALE. Roku 2003, pak propůjčil svůj hlas postavičce Vincenzona v animovaném snímku TOTÓ SAPORE E LA MAGICA STORIA DELLA PIZZA.

Díky výdělkům z prvních pěveckých vystoupení, si mohl dovolit, vzít si 5. dubna 1964 svou lásku Rosu Serrapigliu. Společně měli tři potomky. Roberto (dnes organizátor hudebních akcí), Loredana a Francesco. Malý Francesco byl pokřtěn velkým přítelem Maria, Franco Franchim, po němž má také jméno. Francesco se stal v dospělosti také zpěvákem a svého otce ke konci jeho kariéry doprovázel na mnoha akcích, včetně představení na festivalu v Neapoli v roce 2001, kde získal první cenu s písní L'urdemo emigrante. Mario Merola byl velký fanoušek festivalu Sanremo a byl jeho součástí každý rok.


6.4.1934
Napoli, Itálie
12.11.2006
Castellamare Di Stabia, Neapol, Itálie
Mario Merola csfd

Totò Sapore e la magica storia della pizzaSud Side StoriGuappariaTornaCore mioFigli... so' pezzi 'e core, IGiuramentoTradimentoCarceratoLacrime napulitaneTrojúhelník mafieTua vita per mio figlio, LaZappatoreI contrabbandieri di Santa LuciaIl mammasantissimaLo scugnizzoNapoli la camorra sfida... la città rispondeOd Corleone až po BrooklynSbirro, la tua legge è lenta... la mia... no!Napoli serenata calibro 9Ultimo guappo, L'Sgarro alla camorraUn posto al soleUn uomo da ridereCome inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio


Aktualizace osobnostního profilu Mario Merola: 3.4. 2024 12:37