Wallace Reid (1891 - 1923)


„Buď vyjdu vyléčen anebo nevyjdu.“ (toto pronesl k režiséru Cecilu B. DeMille předtím než nastoupil léčbu v sanatoriu z drogové závislosti.)

Reid byl vtažen do vzkvétajícího filmového průmyslu svým otcem, který se posunul od divadla k hraní, psaní a režírování ve filmu. Navzdory svému sympatického vzhledu, preferoval práci za kamerou jako kameraman, spisovatel či režisér, vše kromě herce. V roce 1910 se Reid objevil ve svém prvním filmu THE PHOENIX, kde hrál mladého reportéra. Reid zkoušel zaujmout Vitagraph Studios scénářem hry svého otce při příležitosti zrežírovat ji. Ale namísto toho Vitagraph využilo jeho sex-appeal a navíc k režírování ho obsadili i do hlavní role. Také se objevil v několika filmech se svým otcem a jak jeho kariéra vzkvétala, brzy hrál a režíroval pro filmového magnáta Allana Dwana. V době, kdy působil u Universal Pictures (1913), se Reid seznámil a oženil s herečkou Dorothy Davenport (1895-1977). Ve filmech BIRTH OF A NATION (1915) a INTOLERANCE (1916), oba režírovány D. W. Griffithem, si zahrál s takovými hvězdami jako například Gloria Swanson, Lillian Gish, Elsie Ferguson, Florence Turner a Geraldine Farrar a stal se jedním z význačných lamačů srdcí Hollywoodu. Reid už měl tou dobou za sebou více než 100 krátkých filmů, upsal se producentovi Jesse L. Laskymu (Famous Players, později Paramount Pictures) a zazářil v dalších více než šedesáti filmech. Často tvořil pár s herečkou Ann Little. ve filmech ACROSS THE CONTINENT (1922), DOUBLE SPEED (1920), EXCUSE MY DUST (1920), TOO MUCH SPEED (1921) jeho akční role šviháckého závodního řidiče a bezhlavě odvážné automobilové záběry přitáhly do kin mladé dívky stejně jako starší ženy.

Během natáčení filmu THE VALLEY OF THE GIANTS (1919) v Oregonu, byl Reid zraněn při vlakovém neštěstí a aby mohl dál natáčet, nechal si na bolest předepsat morfium. Brzy se na něm stal závislým, ale nadále filmoval zběsilým tempem, jenže filmy si žádaly fyzicky mnoho a převlékání za 15-20 minut se protáhlo více než o hodinu. Reidova závislost na morfiu se zhoršila, bohužel v té době žádná střediska s odvykací léčbou neexistovala. Wallace Reid zemřel na chřipku v sanatoriu při svém pokusu se zotavit, bylo mu pouhých 31 let.

Reidova manželka Dorothy se už nikdy znovu neprovdala, roku 1923 (tedy v roce Reidova úmrtí) se objevila a koprodukovala snímek Human Wreckage, ke kterému pořádala i národní turné, aby tak veřejnost upozornila na nebezpečí drogové závislosti. Reidovi byla za přispění filmovému průmyslu věnována hvězda na hollywoodském chodníku slávy.


15.4.1891
Saint Louis, Missouri, USA
18.1.1923
Los Angeles, California, USA
Wallace Reid csfd

Across the ContinentClarenceNice PeopleNight Life in HollywoodRent FreeThe DictatorThe Ghost BreakerThe World's ChampionThirty DaysAnatolovy aféryDon't Tell EverythingForeverThe Charm SchoolThe Hell DiggersThe Love SpecialToo Much SpeedAlways AudaciousDouble SpeedExcuse My DustSick AbedThe Dancin' FoolWhat's Your Hurry?Alias Mike MoranHawthorne of the U.S.A.Love Burglar, TheThe DubThe Lottery ManThe Roaring RoadThe Valley of the GiantsYou're FiredBelieve Me, XantippeLess Than KinMan From Funeral Range, TheRimrock JonesThe Firefly of FranceThe House of SilenceThe SourceThings We Love, TheToo Many MillionsBig TimberThe Devil-StoneThe Golden FetterThe HostageThe Prison Without WallsThe Squaw Man's SonThe Woman God ForgotThe World ApartIntoleranceJana z ArkuMaria RosaThe House with the Golden WindowsThe Love MaskThe Selfish WomanThe Yellow PawnTo Have and to HoldA Yankee from the WestCarmenEnoch ArdenLost House, TheOld Heidelberg


Aktualizace osobnostního profilu Wallace Reid: 18.4. 2024 18:02