Nita Naldi (1895 - 1961)


Nita Naldi, jedna z nejúspěšnějších hollywoodských hereček éry bouřlivých dvacátých let ("Roaring Twenties"), často obsazovaná do rolí femme fatale/vamp, které zpopularizovala už Theda Bara (1885-1955). Narodila se irským rodičům v New Yorku jako Nonna Dooley. V roce 1910 rodinu opustil otec, za dalších pět let zemřela Nonně matka. Na krku jí zůstali dva sourozenci a ona si začala hledat práci. Příležitostně stála modelem nebo předváděla šaty; s bratrem Frankem nakonec zakotvili ve varieté. V roce 1918 debutovala na Broadwayi ve sboru "The Passing Show of 1918". Divadelních nabídek přicházelo čím dál víc, v roce 1919 už vystupovala v programech Ziegfeld Follies.

Vicente Blasco Ibáñez si Naldiovou vybral pro roli svůdné Dony Sol do romantického dramatu BLOOD AND SAND (1922). Naldiová se pro roli upsala společnosti ”Famous Players-Lasky” (později známé jako ”Paramount Pictures”). Byl to její první snímek s idolem němého filmu Rudolphem Valentinem, dočkal se ohromného úspěchu (Valentino byl jejím smyslným projevem doslova nabuzen) a ona jím získala image “démonické svůdnice” (vamp), která ji pak provázela po zbytek života. Mezi Naldiovou a Valentinem, stejně jako mezi ní a Barrymorem, údajně nikdy nic intimního nebylo a byla také jednou z mála, která se přátelila s jeho ženou, Natachou Rambovou. V té době Nita pózovala slavnému autorovi plakátů Albertu Vargasovi.

Když Valentino stávkoval (tím pádem nehrál), měla Naldiová několik rolí u ”Famous Players” jejichž význam film od filmu rostl. Patří sem mj. Sally Lung z dramatu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ (1923) Cecila B. DeMille. Po Valentinově návratu (podpisu smlouvy) se k němu připojila v jeho posledním filmu u ”Famous Players”, POSVĚCENÝ ĎÁBEL (1924) a brzy poté společnost opustila. V té době už byla hojně kritizována za své narůstající tělesné proporce. Za účelem příprav společného projektu THE HOODED FALCON odjeli s Valentinem do Francie, film se však nikdy nerealizoval. Po návratu do Kalifornie spolu ještě natočili drama COBRA (1925). Nedostalo se mu zvláštního přijetí a byl to také konec vzájemné spolupráce této dvojice.

V té době rovněž dožíval Valentinův manželský svazek. Poté co podepsal smlouvu u ”United Artist”, zakázal Rambové přístup na natáčení. Jistou útěchou pro ni byla možnost točit vlastní film. Drama WHAT PRICE BEAUTY? (1925) je mimo účasti Naldiové zajímavé hlavně tím, že v něm poprvé předstoupila před kameru Myrna Loy (1905-1993). Po dokončení dobrodružné záležitosti CLOTHES MAKE THE PIRATE (1925) s Dorothy Gishovou, odjela Naldiová na krátkou dovolenou do Francie. Její filmový typ už ”vycházel z módy”. Navzdory řečem, že hodila hereckou flintu do žita, však pokračovala v natáčení. Patří sem například postava učitelky z raného Hitchcockova snímku SKALNÍ OREL (1926).


1.3.1895
New York City, New York, USA
17.2.1961
New York City, New York, USA
Nita Naldi csfd

La Femme nueMiracle of Life, TheSkalní orelTanečnice s maskouThe Unfair SexBludiště láskyClothes Make the PirateCobraThe Lady Who LiedThe Marriage WhirlWhat Price Beauty?Posvěcený ďábelThe Breaking PointDesatero přikázáníDon't Call It LoveHollywoodLawful LarcenyThe Glimpses of the MoonYou Can't Fool Your WifeAnna AscendsChanning of the NorthwestKrev a písekReported MissingThe Man from BeyondThe Snitching HourDivorce of Convenience, AExperienceLast Door, TheLifePodivný případ doktora Jekylla a pana HydeaThe Common SinThe Legend of Rudolph ValentinoMovie Memories #2A Trip to Paramountown


Aktualizace osobnostního profilu Nita Naldi: 21.4. 2024 08:19