Anna May Wong (1905 - 1961)


„Nevidím žádný důvod, proč by Číňané nemohli líbat Angličany a naopak, a nebo proč by se mezi sebou nemohli vůbec líbat lidé jiné rasy, ...a ještě víc - proč by to měl být na plátně až takový div?"... a přesto v jejím případě to div byl. V celé její kariéře filmové herečky se stalo pouze jednou, že byla ve filmu hereckým kolegou políbena, a i to se setkalo v tehdejší Americe s nevolí. Tuto větu  pronesla drobná, ve své době nejslavnější Asiatka čínsko-amerického původu. Herečka Anna May Wong, vlastním jménem  Wong Liu  Tsong III., která se narodila dne  3.1 1905 v Los Angeles, Kalifornie v čínské čtvrti do rodiny obchodníka.

Když jí bylo 14 let, získala svou první velkou roli v Metro Pictures po boku ruské emigrantky Ally Nazimové ve The Red Lantern - Červená lucerna z roku 1919. Vzhledem k otcově averzi k ateliérům musela nad sebou mít Liu dohled, a tak ji matka všude doprovázela a hlídala. Dospívající Liu obsadil režisér Neilan do hlavní role filmu Dinty (1920). O rok později dostává roli *Lotosového květu* v pověstném dramatu Madamme Butterfly. Nádherné kostýmy a děj byly od poloviční sekvence filmu natočeny na barevný filmový pás a  Wongová předvedla podivuhodný, civilně vyspělý herecký výkon a následoval úspěch. Anna May Wong se stala obdivovanou „barevnou" herečkou poprvé v historii amerického filmu.

Ve filmech hrála buďto ženy jemné, nebo démonické, ale stereotyp námětů, který se jí dostával, ji nenaplňoval. Byla obdivována čínskou menšinou, měla obdivovatele mezi kosmopolitní americkou společností. Díky Douglasu Fairbanksovi si zahrála odlišnou roli – v pohádce Zloděj z Bagdádu (1924), hrála proradného a zrádcovského Mongola. Poté to byly snímky jako – In Old San Francisco, The Crimson City, A Trip of China Town. Anna May Wong měla velké přání - hrát moderní, nezávislé americké ženy, což se jí bohužel nikdy po celou dobu její kariéry nepodařilo hlavně kvůli rasismu v Americe.

Později, když odjela v roce 1928 do Evropy, natočila několik filmů ve Velké Británii a Německu. Debutovala na scéně londýnského divadla Old Vic s mladým začínajícím hercem Laurencem Olivierem ve hře Kavkazský křídový kruh. Začala studovat dikci a učila se zpívat a hovořit německy. Později se objevila i ve Vídni – v Rakousku a hostovala ve hře Frühling. Byla oceňována nejen za svůj talent, ale i krásný hlas a zpěv. V německém filmu se seznámila s Marlene Dietrich a herečkou-režisérkou Leni Riefenstahl. Zdokonalila se v němčině a začala se učit francouzsky. V Evropě ji vítali jako hvězdu. Tvář Anny May Wong se objevovala v časopisech nejen po Evropě, ale i celém světě mnohem častěji, než jiné herečky na podobné úrovni vykonané práce. Stala se mediální hvězdou. V té době ještě nebyl známý dabing, a tak se v Evropě stalo, že Anna natáčela jeden film v anglické, francouzské a německé verzi – šlo o film Hai Tang (1930).


3.1.1905
Los Angeles, California, USA
2.2.1961
Santa Monica, California, USA
Anna May Wong csfd

Just JoePortrait in BlackThe Savage InnocentsImpactBombs Over BurmaLady from ChungkingEllery Queen's Penthouse MysteryKing of ChinatownOstrov ztracenýchNebezpečný svědekWhen Were You BornDaughter of ShanghaiChu Chin ChowJava HeadLimehouse BluesTiger BayA Study in ScarletŠanghajský expresDaughter of the DragonHai-Tang (anglická verze)Hai-Tang (francouzská verze)Hai-Tang (německá verze)Radio revueGroßstadtschmetterlingNoční životAcross to SingaporeChinatown CharlieSchmutziges GeldThe Crimson CityDriven From HomeMr. WuOld San FranciscoStreets of ShanghaiThe Chinese ParrotThe Devil DancerA Trip to ChinatownDesert's Toll, TheFifth AvenueSilk Bouquet, TheForty WinksHis Supreme MomentPeter PanThe AlaskanThe Fortieth DoorZkouška ženyZloděj z BagdáduMary of the MoviesTropická vášeňŽlutá růžeLotosový květBits of LifeShameThe First BornOpiový král San FranciskaPalčivá otázkaRudá lucernaLove Is All: 100 Years of Love & CourtshipMeet the Stars #1: Chinese Garden FestivalHollywood on ParadeVoodoo Factor, The


Aktualizace osobnostního profilu Anna May Wong: 11.4. 2024 20:24