Dany Saval 82 let


Dany Saval, vlastním jménem Danielle Nadine Savalle, patřila na přelomu 50. a 60. let k velkým hvězdám francouzského filmu, v záři reflektorů se začala pohybovat již v patnácti letech, její sláva ale skončila ještě před třicátým rokem věku. Od dětství se věnovala baletu a jako osmiletá poprvé stála na jevišti, později začala studovat i herectví. V první menší roli se objevila v patnácti letech ve Villiersově mezinárodně oceněném a komerčně úspěšném filmu ŽIVÁ VODA (L'eau vive, 1958).

Rok 1962. Dany Saval bylo dvacet let a všechno podstatné v její kariéře již bylo prakticky řečeno. Měla za sebou menší i hlavní role v patnácti filmech, první nevydařené manželství a její další angažmá ve světě filmu probíhalo se značně zmenšenou intenzitou. Za zmínku ale stojí ústřední pár, jenž vytvořila se zpěvákem Franckem Fernandelem v hudební komedii HONBA ZA KYTARAMI (Cherchez l'idole, 1963). Z její práce pro zahraniční produkce je pak na místě připomenout americký film LÁSKA NA TŘETÍ (Boeing 707, 1965), v němž spolu s dalšími evropskými kráskami hrála francouzskou letušku a jednu z milenek Tonyho Curtise. Byla to její poslední velká role, od té hrála jen zřídka a nevelké úlohy.

V roce 1965 se Dany Saval podruhé provdala, se svým druhým manželem, hudebním skladatelem Mauricem Jarre (1924-2009), měla dceru Stefanii. Ani toto manželství ale nevydrželo a v roce 1973 se jejím třetím manželem stává novinář a moderátor Michel Drucker (*1942). V té době Dany Saval začala upřenostňovat poklidný život v soukromí a z jejích posledních výstupů před kamerou můžeme připomenout podružné role v dobře známých komediích ZVÍŘE (L'animal, 1977) nebo INSPEKTOR POPLETA (Inspecteur la Bavure, 1980). Dany Saval dnes žije v soukromí – pokud jí to ovšem dovoluje profese jejího manžela, který dodnes zůstává výraznou osobností francouzské televize a po jeho boku se Dany Saval občas nevyhne účastí na veřejných akcích. Již řadu let ale zásadně neposkytuje rozhovory a ke své herecké slávě v mládí se nehodlá vracet.


5.1.1942
Paříž, Île de France, Francie
Dany Saval csfd

La Baleine blanchePauvre ErosSigné FuraxChouette, chat, chien... showInspektor PopletaVoulez-vous un bébé éprouvette ?Ciao, les mecsLes Amours sous la révolution : Quatre dans une prisonPlein les poches pour pas un rond...La Vie parisienneZvířeTo zvládnem, amigoLáska na třetíMoi et les hommes de 40 ansHonba za kytaramiJaloux comme un tigreUne souris chez les hommesConstance aux enfersDu mouron pour les petits oiseauxStrip-teaseEn passant par ParisJak získat úspěch v lásceMoon PilotPařížankyĎábel a desateroDans la gueule du loupLe Puits aux trois véritésLes Sept péchés capitauxPleins feux sur l'assassinLa Dragée hauteLes Portes claquentPierrot la tendresseNathalie, agent secretNezralé mládíAsphalteLe Miroir a deux facesLes TricheursL'Eau viveL'académie des 9La Vérité tient à un filPruneLe Comte Yoster a bien l'honneurSvatouškovéTop à...Inspektor LeclercL'Empire de MédorCes chers disparus : Françoise DorléacVivement dimancheLa Nuit des CésarsLa Grande Farandole


Aktualizace osobnostního profilu Dany Saval: 25.4. 2024 13:58