Vanda Gréville (1908 - 1997)


Herečka Vanda Gréville zazářila v několika filmech na počátku zvukové éry, její kariéra ale měla jen krátké trvání. Narodila se v Londýně do smíšeného manželství, její otec byl Skot, matka pocházela z Norska, její vlastní jméno znělo Wanda McEwan. Od dětství toužila po kariéře filmové herečky a skutečně již koncem dvacátých let se jí podařilo proniknout do filmových studií, kde v roce 1929 natočila dva krátké snímky. Osudové pro ni bylo setkání s Edmondem T. Gréville (1906-1966), později významným filmovým režisérem.

Není nijak překvapivé, že točila i se svým manželem Edmondem T. Gréville (VLAK SEBEVRAHŮ - Le train des suicidés, 1931), jeden film pořídila i v rodné Anglii (A GENTLEMAN OF PARIS, 1931). V následujících letech ovšem natáčela jen sporadicky, i naši diváci se s ní znovu mohli setkat v přepisu provokativního románu LA GARCONNE (1936) s Marií Bell v hlavní roli. V režii svého manžela se pak objevila ve vedlejší, ale dějově významné roli Američanky, v dramatu OHROŽENÍ (Menaces, 1940). Opět v Grévillově režii natočila poslední film ŽENA V NOCI (Une femme dans la nuit, 1943).

Po válce se Vanda Gréville rozhodla k razantnímu kroku - opustila manžela, Francii i uměleckou kariéru. Vrátila se do rodné Británie, aby pečovala o své staré rodiče a před filmové kamery se již nikdy nepostavila. Zemřela ve Westgate-on-Sea v jižní Anglii 26. prosince 1997 ve věku 89 let.


10.1.1908
Londýn, England, Velká Británie
26.12.1997
Westgate-on-Sea, Kent, England, Velká Británie
Vanda Gréville csfd

Faut ce qu'il fautUne femme dans la nuitLe Club des soupirantsMenacesLe monde où l'on s'ennuieOr dans la rue, L'Chouchou poids plumeEbb TideAntoinettin první plesBal, LeGentleman of Paris, AKonec světaMiliónTrain des suicidés, LeEvropský film: Jiný Hollywood


Aktualizace osobnostního profilu Vanda Gréville: 5.12. 2023 10:24