Fess Parker (1924 - 2010)


Fess Elisha Parker, junior, americký herec. Vyrůstal poblíž San Angelo v Texasu, kde měl jeho otec farmu. Pravděpodobně by navždy zůstal farmářem, ale vypukla válka. Sloužil u námořnictva, po jejím ukončení využil svého práva a jako vysloužilec začal studovat. V roce 1950 absolvoval Texaskou univerzitu, obor dějiny. S bakalářským diplomem odjel do Kalifornie, kde studoval herectví a obhájil doktorát na Univerzitě Jižní Kalifornie.

V období let 1964 až 1970 následoval projekt DANIEL BOONE. Parker zde některé díly režíroval a působil jako producent. V roce 1974 natočil svou poslední THE FESS PARKER SHOW a nastartoval druhou kariéru. Začal prodávat nábytek, působil jako hoteliér a ve Státech je též známý jako vinař. Jeho vinné sklepy v údolí Santa Ynez si udělaly velmi dobré jméno. V soukromí jej pojilo dlouholeté přátelství s Ronaldem Reaganem. V roce 1985 doprovázel prezidenta na státní návštěvě Austrálie a jeden čas se s ním počítalo na místo velvyslance této země. V soukromém životě - 18. ledna 1960 se oženil s Marcellou Belle Rinehartovou.


16.8.1924
Fort Worth, Texas, USA
18.3.2010
Santa Ynez, California, USA
Fess Parker csfd

Climb an Angry MountainDaniel Boone: Frontier Trail RiderSmokyPeklo je pro hrdinyAlias Jesse JamesThe HangmanThe JayhawkersThe Light in the ForestZrzounBehind the Scenes with Fess ParkerDavy Crockett and the River PiratesUkradený vlakWestward Ho the Wagons!Davy CrockettVálečný pokřikDragonfly SquadronThe Bounty HunterThem!Island in the SkyMuž na laněTake Me to TownThe Kid from Left FieldThunder Over the PlainsNo Room for the GroomSpringfieldkaUntamed FrontierHarveyDaniel BooneDestryBurke's LawZadáno pro Alfreda HitchcockaMr. Smith Goes to WashingtonPlayhouse 90Annie OakleyDisneylandStories of the CenturyCity DetectiveGeneral Electric TheaterDeath Valley DaysMy Little MargieDragnetSchlitz Playhouse of StarsOz & James's Big Wine AdventureDisney Through the DecadesTV's Western HeroesThe Interviews: An Oral History of TelevisionCBS News Sunday MorningDellaThe Andy Williams ShowThe Beautiful Phyllis Diller ShowThe Jonathan Winters ShowThe London Palladium ShowThe Dean Martin ShowThe Danny Kaye ShowThe Tonight Show Starring Johnny CarsonThe 31st Annual Academy AwardsThe 28th Annual Academy AwardsTodayThe Red Skelton Show


Aktualizace osobnostního profilu Fess Parker: 12.3. 2024 12:13