Tom Mix (1880 - 1940)


Americký herec, hvězda westernů a jeden z prvních představitelů hollywoodských kovbojů Tom Mix se narodil 6. ledna 1880 v Mix Run (Pensylvánie) jako Thomas Hezikiah Mix rodičům Edwinovi a Elizabeth. Vyrůstal ve skromných podmínkách, otec se živil jako dřevorubec. Jako mladík v roce 1898 narukoval a působil u dělostřelectva ve španělsko-americké válce, ale samotného boje se nikdy neúčastnil. Kariéru filmového herce zahájil v roce 1910 a trvala dalších 26 let. Za svou kariéru si vydělal více jak šest milionů dolarů, ale díky svému extravagantnímu způsobu života stačil většinu utratit.

Tom Mix byl pětkrát ženatý. V prvních letech 20. století prožíval bouřlivé období a stačil se dvakrát oženit. Dvě krátká manželství s Grace I. Allin (1902 -1903) a s Kitty Jewel Perinne (1905 - 1906), z nichž první manželství bylo zrušeno a druhé po roce skončilo rozvodem. Jeho třetí ženou byla od roku 1907 herečka Olive Mix. Měli spolu dceru Ruth, která se narodila v roce 1912. Ruth se po vzoru rodičů také stala herečkou. Manželství skončilo v roce 1917 rozvodem. O rok později se oženil se herečkou Victorií Forde se kterou měl dceru Thomasinu. Manželství vydrželo do roku 1931. Jeho poslední ženou byla od roku 1932 Mabel Hubbard Ward.

Zemřel tragicky ve věku šedesáti let 12. října 1940 ve Florencii (Arizona), když nezvládl rychlou jízdu svého auta a při havárii mu prorazil lebku jeho vlastní okovaný kufr. Na jeho pohřbu zazpíval Rudy Vallee song Prázdná sedla (Empty Saddles). Je pohřben na hřbitově Forest Lawn Memorial Park Cemetery v Glendale (kalifornie). Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Postava Toma Mixe je vděčným tématem spisovatelů a scénáristů. Daryl Ponicsan je autorem novely Tom Mix Died for Your Sins (1975) ve které popisuje Mixův život a jeho charakter. Novela Clifforda Irvinga Tom Mix and Pancho Villa , která vyšla v roce 1982 popisuje přátelství Toma Mixe s mexickým revolucionářem. Jeho jméno se objevuje v dalších novelách : například v knize Jamese Horowitze They Went Thataway (1975), nebo dvou knihách Philipa José Farmera, The Dark Design (1977) a The Magic Labyrinth (1980). K postavě Toma Mixe se několikrát vrací také hollywoodští režiséři a tak se objevuje v různých polohách v několika filmech a seriálech. Toma Mixe si také zahrál Bruce Willis ve snímku Blakea Edwardse SUNSET (1988), nebo v podobě ducha se objevil ve snímku Stefana Avalose THE GHOST OF EDENDALE (2003).


6.1.1880
Mix Run, Pennsylvania, USA
12.10.1940
Florence, Arizona, USA
Tom Mix csfd

ZeligYesterday and TodayThe Adventures of the Masked PhantomThe Miracle RiderGordon of Ghost CityTerror TrailThe Rustler's RoundupDestry Rides AgainFlaming GunsHidden GoldMy Pal, the KingThe Cohens and Kellys in HollywoodThe Fourth HorsemanThe Rider of Death ValleyThe Texas Bad ManOutlawedThe Big Diamond RobberyThe DrifterA Horseman of the PlainsDaredevil's RewardHello CheyenneKing CowboyPainted PostSon of the Golden WestOutlaws of Red RiverSilver ValleyThe Arizona WildcatThe Broncho TwisterThe Circus AceThe Last TrailTumbling RiverCanyon of Light, TheHard BoiledMy Own PalNo Man's GoldThe Great K & A Train RobberyThe Yankee SeñorTony Runs WildA Child of the PrairieDick TurpinRiders of the Purple SageThe Best Bad ManThe Lucky HorseshoeThe Rainbow TrailVěčné šepotáníLadies to BoardOh, You Tony!Pals in BlueTeethThe Deadwood CoachThe Heart BusterThe Last of the DuanesThe Trouble ShooterMile-a-Minute RomeoRomance LandSoft BoiledStepping FastThe Lone Star RangerThree Jumps AheadV boji se smečkou vlků


Aktualizace osobnostního profilu Tom Mix: 26.11. 2023 20:49