Elliot Goldenthal 69 let


Elliot Goldenthal se narodil 2. května roku 1954 v Brooklynu (New York, USA). Jeho otec byl židovský malíř pokojů a matka katolická švadlena, navíc vyrůstal v multikulturní části města, takže byl už od dětství ovlivňován hudbou různých kultur a žánrů. V šedesátých letech chodil na střední školu Johna Deweyho, hrál ve školní rockové kapele a roku 1968 představil svou první baletní hru. Maturoval roku 1971 a pokračoval vysokoškolským studiem na Manhattanské hudební škole, kde roku 1977 získal bakalář a o dva roky později vysokoškolský titul Master of Music v hudební kompozici.

Elliot Goldenthal bývá sběrateli a fanoušky filmových soundtracků označován jako přemýšlivý skladatel inteligentní hudby, který rád experimentuje a zkouší nové techniky. Nikdy se nestal opravdu slavným; pro mainstreamového posluchače totiž může být jeho projev příliš experimentální a nepřístupný. Nicméně právě zálibou v popírání standartů klasické hudby a prokazatelnými hudebními schopnostmi si vydobyl respekt v různých hudebních a filmových komunitách.

Kromě filmu se věnuje i divadlu, od osmdesátých let pracoval na několika hrách a muzikálech. Triumfem byla tříaktová opera The Grendel, již režirovala Elliotova dlouholetá partnerka Julie Taymor. Premiéru měla v červnu roku 2006 v Los Angeleské Opeře a Elliot byl díky ní nominován na Pulitzerovu cenu za hudbu.

Od počátku osmdesátých let Elliot Goldenthal žije s filmovou režisérkou Julií Taymor. Jejich spolupráce bývá často úspěšná, právě z ní totiž vzešla oscarově úspěšná Frida. Posty režie/hudba jim patřily i u filmů Titus, Across the Universe či The Tempest. Zajímavostí je, že po třicetileté známosti stále nebyli manželé.


2.5.1954
Brooklyn, New York City, New York, USA
Elliot Goldenthal csfd

Gloria na cestěOur Souls at NightBouřeVeřejní nepřáteléNapříč vesmíremS.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazeníFridaHodný zlodějThe Good ThiefFinal Fantasy: Esence životaPřízraky ze snůTitusKouleBatman a RobinMalý řezníkMichael CollinsČas zabíjetBatman navždyNelítostný soubojCobbGolden GateInterview s upíremRoswellDemolition ManFool's FireVetřelec ³Velký ostrovZločinná spravedlnostFlákačHřbitov domácích zvířátekBlank GenerationCocaine CowboysThe Making of 'Heat'The Making of 'Titus'Behind the ScenesGreat Performances: Dance in AmericaSen noci svatojánské Julie TaymorSCORE: A Film Music DocumentaryUnearthed & Untold: The Path to Pet SematarySvětla! Akce! Hudba!The Making of 'Alien³'75. Annual Academy AwardsThe 60th Annual Golden Globe Awards


Aktualizace osobnostního profilu Elliot Goldenthal: 10.4. 2024 09:07