Henry Hathaway (1898 - 1985)


Marquis Henry Léopold de Fiennes Hathaway byl americký režisér a producent. Narodil se Američanovi Rhodymu Hathawayovi (1868–1944) a Belgičance s maďarskými předky Marquise Lillie de Fiennes (1876–1938). Vzal si už ve svých dvanácti letech Blanche Gonzalez, se kterou se nikdy nerozvedl.

Když se konečně osamostatnil, začal ve 30. letech točit westerny s hercem Randolphem Scottem. V roce 1936 natočil dobrodružné drama Tři bengálští jezdci, za který dostal svou jedinou nominaci na Oscara za nejlepší režii. Při natáčení pobýval Hathaway v Indii, aby mohl dohlížet na natáčení scén. Na počátku 40. let se Hathaway rozhodl přejít do 20th Century Fox, kde začal své westerny prostřídávat s krimi filmy-noiry.

Netrvalo dlouho a přesunul se k Paramountu, aby mohl natočit western s legendou Johnem Waynem The Shepherd of the Hills. Hathaway kvůli svým filmům velmi cestoval. Třeba kvůli natáčení filmu The Last Safari. Pak následoval další western s hvězdami Robertem Mitchumem a Deanem Martinem 5 Card Stud.

K Hathawayovi se po jeho úspěšných filmech začaly hlásit hvězdy jako Steve McQueen (Nevada Smith) nebo znovu již proslavený John Wayne (Maršál). Milník jeho kariéry nastal až v pokročilejším věku. Ujal se thrilleru Letiště podle adaptace Artura Haileyho. Připojil se k němu George Seaton a společně to perfektně zvládli a trhák byl v kinech.


13.3.1898
Sacramento, California, USA
11.2.1985
Hollywood, California, USA
Henry Hathaway csfd

HangupNájezd na RommelaVyrovnávání účtůLetištěMaršálPět smrtících karetLast Safari, TheNevada SmithSynové Katie ElderovéCircus WorldJak byl dobyt ZápadNa sever AljaškySeven ThievesWoman ObsessedZ pekla do TexasuLegenda o ztraceném23 Paces to Baker StreetThe Bottom of the BottleZávodníciPrinc ValiantZlato ApačůNiagaraWhite Witch DoctorDiplomatic CourierO. Henry's Full HouseFourteen HoursLiška pouštěSurová kůžeYou're in the Navy NowČerná růžeDown to the Sea in ShipsVolejte Northside 77713 Rue MadeleinePolibek smrtiThe Dark CornerDům na 92. uliciNob HillHome in IndianaWing and a Prayer: The Story of Carrier XA Lady Takes a ChanceChina GirlTen Gentlemen from West PointThe Shepherd of the HillsZápad slunceBrigham YoungJohnny ApolloThe Real GlorySpawn of the NorthLoď ztracených dušíGo West Young ManI Loved a SoldierThe Trail of the Lonesome PinePeter IbbetsonTři bengálští jezdciCome On, Marines!Now and ForeverThe Last Round-UpThe Witching HourMan of the ForestSunset Pass


Aktualizace osobnostního profilu Henry Hathaway: 10.3. 2024 10:24