Elmer Bernstein (1922 - 2004)


Elmer Bernstein se narodil v New York City 4. dubna 1922. Během dětství vystupoval jako profesionální tanečník a herec a získal několik cen za malování. Už od 12 let ale tíhl k hudbě. V té době dostal klavírní stipendium od Henriette Michelsonové, Juilliardské profesorky, která ho jako pianistka později doprovázela celou jeho kariéru. Naštěstí si mladého Elmera povšiml skladatel Aaron Copland, který byl Bernsteinovou improvizací okouzlen. Zařídil mladíkovi výborné hudební vzdělání od Rogera Sessionse, Stefana Wolpea a proslulého Izraele Citkowitze. Bernstein začínal mezi lety 1939 a 1950 jako klavírní virtuóz. Reprezentoval USA nejen jako pianista, ale i jako dirigent. Miloval různé hudební styly, což podtrhuje fakt, že dokázal napsat jak hudbu k baletnímu muzikálu Petr Pan, tak o 30 později k hudebnímu klipu Michala Jacksona THRILLER (1983).

Naštěstí se díky Cecilu B. DeMillovi nedlouho poté Bernstein vrátil do víru mainstreamu. Měl nejprve za úkol napsat jen taneční vsuvky k filmu DESATERO PŘIKÁZÁNÍ (1956). Po krátké době byl ale najat, aby napsal hudbu k celému tomuto eposu.V té době byl doporučen Ottu Premingerovi, jež mu nabídl práci na filmu THE MAN WITH THE GOLDEN ARM (1955), a tak Bernstein poskytl Hollywoodu první all-jazz skóre. Tím prakticky změnil podobu americké filmové hudby vytvářením nových tónů a barev. Poté se jazz stal hitem ve filmech i televizi. Bernstein vytvořil další jazzové skóre pro filmy, jako je SLADKÁ VŮNĚ ÚSPĚCHU (1957) a na Oscara nominovaný WALK ON THE WILD SIDE (1962).

"Historický přínos Elmera Bernsteina k rozvoji filmové hudby je třeba zdůraznit. Až dodnes byl jazz používán pouze jako specialitka nebo při vyvrcholení zápletky. Bernstein ale dokázal, že může být použit jako trvalý a nepřetržitý vyprávěcí prvek podtrhující náladu celého snímku. " - Jack Moffitt, The Hollywood Reporter, 14.prosince 1955

V té době ovšem už Bernstein pracoval i na jiných hudebních žánrech. Spolupracoval s Alanem Pakulou a Robertem Mulliganem na sérii filmů, jež vyvrcholily snímkem JAKO ZABÍT PTÁČKA (1962). Žádný film nemůže úplně charakterizovat Bernsteinovu kariéru, ale tento představuje mnoho různých hudebních prvků, díky kterým se Elmer stal jedním z nejrespektovanějších a nejpopulárnějších skladatelů Hollywoodu. Hudba k tomuto filmu, patří k mistrovým nejoblíbenějším. Toto skóre způsobilo radikální odklon od evropského stylu filmové hudby, který převládal v pozdních 30. a 40. letech.


4.4.1922
New York City, New York, USA
18.8.2004
Ojai, California, USA
Elmer Bernstein csfd

Daleko do nebeChinese CoffeeRabín, kněz a krásná blondýnaPočítání mrtvýchWild Wild WestZtraceni v mořiČerná Carmen Dorothy DandridgeSoumrakBuddyGangsterVyvolávač deštěStřelenýFrankie hvězdářKanadská slaninaNikdo není sámScénář smrtiĎábel v modrémDobrý synekKdyž mi odejdešVzteklej pes a GlorieVěk nevinnostiZtraceni navždyBabeMys hrůzyOscarPoprask v HarlemuPopínavá růžePastvinaŠvindlířiMoje levá nohaVítr zkázyBlázinecBýt dobrou matkouDaLeonard Part 6Tichý protestOrlové právaTři amigosGulagMarie Ward - Zwischen Galgen und GloriePrince JackČerný kotelŠpióni jako myKrotitelé duchůTřídaVesmírný lovec: Dobrodružství v Zakázané zóněZáměnaPět dní jednoho létaPřipoutejte se, prosím! 2Americký vlkodlak v LondýněBláznivá dálniceHeavy MetalLampasyPoslední důkazStát se opicíVyvoleníGuyana Tragedy: The Story of Jim JonesMoviolaSaturn 3


Aktualizace osobnostního profilu Elmer Bernstein: 20.11. 2023 05:52