Richard Wilson 87 let


Richard Wilson (vlastním jménem Iain Carmichael Wilson) je skotský herec, divadelní režisér a hlasatel. Nejvíc se proslavil rolí Victora Meldrewa v sitcomu BBC One Foot in the Grave. Další významnou rolí byl Gaius, dvorní lékař Camelotu, v seriálu BBC Merlin.

Jako mladík pracoval v laboratoři v nemocnici Stobhill v Glasgow jako výzkumný asistent, poté přešel na herectví ve věku 27 let. Trénoval v Royal Academy of Dramatic Art, a poté dostal angažmá v repertoárových divadlech v Edinburghu (Traverse Theatre), Glasgow a Manchesteru (Stables Theatre). Nejprve odmítl roli Victora Meldrewa, ale než byla nabídnuta Les Dawsonovi, Wilson si to rozmyslel.

Wilsonovi byl v roce 1994 udělen rytířský řád Britského impéria za zásluhy o drama. V dubnu 1996 byl na tři roky zvolen rektorem University of Glasgow.

James Roose-Evans napsal Wilsonovu biografii – „One Foot on the Stage: The Biography of Richard Wilson“.


7.7.1936
Greenock, Renfrewshire, Scotland, Velká Británie
Richard Wilson csfd

Everything I Ever Wanted to Tell My Daughter About MenSherlock KoumesA Midsummer Night's DreamDanny and the Human ZooGnomeo & JulieReichenbach FallsLáska a jiné pohromyThe True Voice of ProstitutionZe života nevěstkyAll Star Comedy Show, TheKing of FridgesDick WhittingtonJeffrey Archer: The TruthI Don't Believe It! The One Foot in the Grave StoryDrsný holkyThe Nearly Complete and Utter History of EverythingTed & RalphMuž, který věděl příliš máloFilutaGulliverovy cestySoft Top Hard ShoulderPlnými plachtami vpřed, Kolumbe!Unnatural PursuitsBílé období suchaJak prorazit v reklaměMíle za čtyřiNastražte ušiAlamut Ambush, TheBláznivá apokalypsaMurder by the BookZázračný lékařCesta do IndieThose Glory Glory DaysJunket 89Cesta kolem světa za 80 dníPlayhouse uvádíMerlinMladý Van HelsingPřípady advokáta Kingdoma


Aktualizace osobnostního profilu Richard Wilson: 21.3. 2024 00:17