Hugh Griffith (1912 - 1980)


Hugh Emrys Griffith byl velšským filmovým, divadelním a televizním hercem. Narodil se v Marian Glas, ve velšském hrabství Anglesey, kde také navštěvoval místní školy. Měl zájem o univerzitní studia, ale propadl u zkoušky z angličtiny. Svoji kariéru byl nucen rozvinout ve finančním sektoru. Stal se bankovním úředníkem a přesunul se do Londýna, jen aby se přiblížil hereckým příležitostem. Jakmile ovšem zdárně pokročil a byl přijat na Královskou akademii dramatických umění (Royal Academy of Dramatic Arts), musel realizaci svých plánů odložit kvůli šestileté vojenské službě v Indii a Barmě během 2. světové války. V roce 1947 se vrátil k herecké kariéře, která trvala dalších více než třicet let a během níž se objevil také ve třech filmech, které získaly sošku Akademie pro „nejlepší film“.

Druhou nominaci získal jako Squire Western v romantické komedii s Albertem Finneyem TOM JONES (1963). V rodinném muzikálu OLIVER! (1968) zase ztvárnil smírčího soudce. V televizi k jeho hlavním úlohám patřily ty v seriálech “Quatermass II” (1955) a “Clochemerle” (1972), ale nejznámější je zřejmě jeho chlípný pohřebák Caradog Lloyd-Evans ve sportovní komedii GRAND SLAM (1976). V roce 1980 Griffith obdržel čestný titul velšské university, Bangor. Zemřel v Londýně na srdeční selhání, šestnáct dní před nedožitými 68. narozeninami.


30.5.1912
Marian Glas, Anglesey, Wales, Velká Británie
14.5.1980
Londýn, England, Velká Británie
Hugh Griffith csfd

Nightingale Sang in Berkeley Square, AGrand SlamPes baskervillskýCasanova & Co.DvojčataJoseph AndrewsPassover Plot, TheLegend of the WerewolfCrazeCugini carnaliLutherTake Me HighCrescete e moltiplicateviPoslední programCanterburské povídkyCo?Whoever Slew Auntie Roo?Znovuzrození Dr. PhibeseOhavný Dr. PhibesNa Větrné hůrceSpusťte tu revoluci beze mneVolání smrtiOliver!The FixerBrown Eye, Evil EyeNámořník z GibraltaruOh Dad, Poor Dad, Mama's Hung You in the Closet and I'm Feeling So SadDare I Weep, Dare I MournJak ukrást VenušiMarito è mio e l'ammazzo quando mi pare, IlMáky jsou také květyMilostná dobrodružství Moll FlandersovéNa mělčiněHide and SeekTom JonesLisaObdobí zkoušekThe Counterfeit TraitorVzpoura na BountyCitadel, TheExodusThe Day They Robbed the Bank of EnglandBen HurPříběh z titulní stranyWaltz of the Toreadors, TheThe Good CompanionsŠťastný JimPassage HomeThe Moment of TruthMilionová bankovkaSpící tygrTitfieldská raketaŽebrácká operaDivoké srdceSmích z rájeThe Galloping MajorGone to EarthDr. Morelle: The Case of the Missing HeiressPoslední dny Dolwynu


Aktualizace osobnostního profilu Hugh Griffith: 17.11. 2023 10:50