Anna Magnani (1908 - 1973)


Múza poválečného neorealismu, představitelka rolí žen z lidových vrstev, přezdívaná Nannarella, a herečka Říma, kde se narodila i zemřela, to je Anna Magnani. Narodila se v roce 1908 jako nemanželské dítě Mariny Magnani a neznámého otce. Její mladá matka se brzy vdala za Němce zaměstnaného v egyptské Alexandrii, kam s ním odjela, a kde se narodila nevlastní sestra Anny. Ta zůstala v Římě u babičky, kde ji vychovávalo pět tet a strýc Romano. S matkou byla v kontaktu pouze díky dopisům. Navštívit ji mohla v Egyptě na krátkou dobu až v 15 letech. Odtud pramenila později tradovaná historka o orientálním původu herečky. Navštěvovala lyceum, ale v roce 1924 přestoupila na Akademii sv.Cecilie, kde studovala hru na klavír a po čase i školu uměleckého přednesu.

Ve filmu začíná pravidelně hrát od roku 1934, významnější role přicházejí od roku 1941. Přelomem v herecké kariéře i v osobním životě se stává rok 1945, kdy Roberto Rosellini obsazuje Annu Magnani, kterou předtím neznal, do role ve filmu ŘÍM,OTEVŘENÉ MĚSTO (1945), který odstartoval vlnu italského neorealismu a je nejvýznamnějším filmem režiséra i herečky. Od tohoto filmu zůstávají spolu do roku 1949, kdy Rosellini odchází za Ingrid Bergmanovou. V době jejich soužití vznikl z jejich spolupráce už jen povídkový film LÁSKA (1948). Další významné role po rozchodu s Rosselinim přišly ve filmech NEJKRÁSNĚJŠÍ (1951) Luchina Viscontiho a ZLATÝ KOČÁR (1952) Jeana Renoira.

Následují v Hollywoodu natočené TETOVANÁ RŮŽE (1955) a SESTUP ORFEŮV (1959), jejichž scénáře přímo pro Annu Magnani napsal Tennessee Williams poté, když herečka odmítla kvůli jazykové bariéře vystupovat v těchto divadelních hrách na Broadwayi. Za roli sicilské emigrantky v Tetované růži získala v roce 1956 Oscara za nejlepší herecký výkon v hlavní roli jako první italský herec nebo herečka (dalšími kandidátkami byly S.Hayward, K.Hepburn a B.Davis). Ve filmu NOC PLNÁ PŘEKVAPENÍ (1960) Maria Monicelliho se Anna Magnani setkala s významným italským komikem Toto, se kterým vytvořila za války nezapomenutelnou dvojici na prknech kabaretu. V roce 1962 přijala nabídku Paola Pasoliniho na roli ve filmu MAMMA ROMA, ale ze spolupráce s ním byla zklamána.

V dalších významných filmech Horalka (1960) a Manželství po italsku (1964) nahradila Annu Magnani herečka Sophia Loren (Výrok AM: „Od té doby, co Ponti přišel na to, že jeho manželka může hrát role, které jsem dříve hrávala já, nemám v italském filmu místo.“). Zásluhou režiséra Franca Zeffirelliho se herečka v roce 1965 vrátila do činoherního divadla ve hře Giovanna Vergy Vlčice. Objevila se i v televizi v čtyřdílném cyklu ŠANTÁNOVÁ ZPĚVAČKA, 1943:SETKÁNÍ, AUTOMOBIL a 1870 natočeném v letech 1970-72 a zobrazujícím osudy italských žen od 19.století do současnosti. Přestože Anna Magnani televizi nedůvěřovala a dlouho odmítala v ní vystupovat, byla s tímto cyklem spokojena. S diváky se rozloučila kratičkou epizodou ve filmu ROMA (1972) Federica Felliniho. Zemřela na rakovinu slinivky břišní v roce 1973.


7.3.1908
Řím, Lazio, Itálie
26.9.1973
Řím, Lazio, Itálie
Anna Magnani csfd

Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in boccaRoma1870AutomobilZpěvačkaSetkáníTajemství Santa VittorieMade in ItalyLe Magot de JosefaMamma RomaNoc plná překvapeníSestup OrfeůvNella città l'infernoSuor LetiziaWild Is the WindCarosello del varietàThe Rose TattooSiamo donneLes Chemises rougesZlatý kočárNejkrásnějšíVulcanoAssunta SpinaLáskaMnoho snů na cestáchL'onorevole AngelinaAvanti a lui tremava tutta RomaIl BanditoPryč s bohatstvím!Sconosciuto di San Marino, LoUn uomo ritornaAbbasso la miseria!Quartetto pazzoŘím, otevřené městoIl fiore sotto gli occhiAssi della risata, GliCampo de' fioriL'avventura di AnnabellaLa vita è bellaL’ultima carrozzellaT'amerò sempreFinalmente soliFortuna viene dal cielo, LaFuggitiva, LaZamilovaná nevinnostLampada alla finestra, UnaTarakanovaCavalleriaTrenta secondi d'amoreQuei dueCieca di Sorrento, LaTempo massimoScampoloVášeň Anny MagnaniovéBergman & Magnani: Válka vulkánůHollywood sul TevereVittorio D.Once Upon a Time... Rome Open CityBellissimeIl était une fois...


Aktualizace osobnostního profilu Anna Magnani: 30.3. 2024 14:22