Donna Reed (1921 - 1986)


„Hrála jsem ve čtyřiceti filmech a pamatuji si jenom 'Jakou podprsenku si vezmeš dneska, miláčku ?' Byla to oblast velkých rozhodnutí - od krku po pupek."

Vyhrála místní soutěž krásy a v roce 1938 se odebrala do Los Angeles, kde byla unešena tím, že se může za pohých pět dolarů na semestr účastnit administrativních kurzů na losangelské městské akademii (Los Angeles City College). Hnala se za svým snem, aktivně se účastnila různých studentských představení a získala i titul “Královna kolejí” (Campus Queen) - její fotografie se objevila na první straně Los Angeles Times a s ní přišly i nabídky k filmu. Podle jiné verze si ji na jednom kolejním představení všiml hledač talentů ze studia MGM. Pravdou je, že v začátcích své kariéry také pózovala „částečně oděna“ různým fotografům.

Její první filmy, to byly jen malé role v THE GET AWAY a SHADOW OH THE THIN MAN (oba 1941). Od filmu BABES ON BROADWAY (1941) s Mickeym Rooneym a Judy Garlandovou ji v MGM začali obsazovat do významnějších úloh: THE BUGLE SOUNDS (1942), THE COURTSHIP OF ANDY HARDY (1942) a THE MAN FROM DOWN UNDER (1943). V roce 1944 se její jméno na plakátech ke komedii SEE HERE, PRIVATE HARGROVE (1944) objevilo na prestižním druhém místě hned za Robertem Walkerem. Hrála zde prodavačku v kantýně, se kterou se seznámí právě rukující zpravodaj. Objevila se i po boku Johna Waynea a Roberta Montgomeryho ve válečné „agitce“ BYLI OBĚTOVÁNI (1945) a v posledním roce války zazářila jako Gladys Hallwardová v adaptaci oblíbené novely Oscara Wildea OBRAZ DORIANA GRAYE (1945), byla to do té doby její nejlepší role. Tento milostný příběh, zasazený do Londýna roku 1890, obdržel smíšené kritiky, ale ohlas mezi diváky byl velmi slušný. Donna se zařadila mezi hollywoodskou elitu.

V roce 1946 zazářila ve svojí asi nejznámější roli, jako Mary Baileyová, žena Jamese Stewarta v klasice Franka Capry ŽIVOT JE KRÁSNÝ (1946). Tento nadčasový příběh, který po svém uvedení téměř propadl, se postupem let stal neodmyslitelnou součástí (amerického) svátečního televizního programu. Ve filmu se také představili Lionel Barrymore a Thomas Mitchell. Do scény, kde Reedová spolu se Stewartem háže kameny na starý dům, původně plánoval režisér využít dublérku. Reedová, která byla na střední škole výbornou baseballovou hráčkou, však házela velmi dobře. A na plátně je to vidět. Rok poté hrála Ann Danielsovou v BEYOND GLORY (1948) s Alanem Laddem. Ve filmu-noir, dramatu CHICAGO DEADLINE (1949), opět s Laddem, byla obsazena do zatím nejsilnější role svojí dosavadní kariéry. Na dlouho dobu to bylo jedno z nejlepších hollywoodských mysteriózních dramat a vedlo si velmi dobře také kasovně.


27.1.1921
Denison, Iowa, USA
14.1.1986
Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
Donna Reed csfd

Deadly LessonsThe Best Place to BeYellow-Headed SummerPepeThe Whole TruthBeyond MombasaRansom!Rána na oplátkuDaleké obzoryPříběh Bennyho GoodmanaKdyž jsem naposledy viděl PařížThey Rode WestThree Hours to KillDobyvatelé sedmi moříGun FuryOdtud až na věčnostThe CaddyTrouble Along the WayBulvární plátekHangman's KnotSaturday's HeroChicagská uzávěrkaBeyond GloryGreen Dolphin StreetFaithful in My FashionŽivot je krásnýByli obětovániThe Picture of Dorian GrayGentle AnnieMrs. ParkingtonSee Here, Private HargroveDr. Gillespie's Criminal CaseLidská komedieThe Man from Down UnderThousands CheerApache TrailCalling Dr. GillespieEyes in the NightMokeyThe Bugle SoundsThe Courtship of Andy HardyBabes on BroadwayShadow of the Thin ManThe Get-AwayDallasThe Donna Reed Show


Aktualizace osobnostního profilu Donna Reed: 11.11. 2023 11:41