Judy Holliday (1921 - 1965)   † 43 let


Narodila se jako Judith Tuvim (“Tuvim” je hebrejský výraz pro "Prázdniny”) v New Yorku jako jediné dítě Abea a Heleny Tuvimových, žiovských imigrantů z Ruska. Matka vyučovala hře na klavír. Když jí bylo čtyři, přihlásila ji do baletní školy. O dva roky později se rodiče rozvedli. Čas ubíhal a Judy se objevila na střední škole, kde vynikla v několika hrách. Po maturitě byla odmítnuta na Yaleské škole dramatu. Rozvíjela svůj zájem o divadlo, objevila se na jevištích v Bostonu, Filadelfii, Washingtonu a New Yorku. Její prvním zaměstnáním byla mimochodem spojovatelka v Mercury Theatre vedeném Orsonem Wellesem a Johnem Housemanem.

Většina materiálu, který natočila pro “Greenwich” zůstala ve střížně. Zklamaná, ale neodrazená, obsadila ještě v tomtéž roce další dvě úlohy, v SOMETHING FOR THE BOYS (1944) a WINGED VICTORY (1944) George Cukora, ve kterém dostala dokonce šanci v podobě krátkých dialogů. Nebylo to mnoho, ale ve srovnání s “Greenwichem” to byl posun vzhůru. Z Kalifornie se pak vrátila zpět do New Yorku a pokračovala na divadle. Na velké plátno se měla vrátit až po dalších pěti letech.

Broadwayský debut přišel v březnu 1945 v divadle Belasco, ve hře “Kiss Them for Me” . Ve stejném roce se také stala jednou z držitelek ceny Clarence Derwenta. Roli popletené Billie Dawnová ve hře “Včera narození” napsal Garson Kanin speciálně pro svou přítelkyni, talentovanou avšak svéhlavou Jean Arthurovou. Ta se však v důsledku různých nemocí z role po několika představeních stáhla a Kanin si na její místo vybral právě Hollidayovou (1946). Když studio Columbia zakoupilo práva na stejnojmenný film - VČERA NAROZENÍ (1950) – jeho šéf Harry Cohn neznámou Hollidayovou obsadit nechtěl. Měl zájem o Ritu Hayworthovou.

Kanin, spolu s Georgem Cukorem, Spencerem Tracym a Katharine Hepburnovou, se rozhodli Hollidayovou “propagovat” tím, že jí nabídnou klíčový post v komedii ADAMOVO ŽEBRO (1949). Do novin pak pouštěli zprávy o tom, jak svým skvělým předvedením dokonce zastínila obě hlavní hvězdy. Judy jednoduše zabodovala a Cohn jí tak šanci nakonec dal, ale až po kamerových zkouškách (údajně jen aby stanovila měřítko pro ostatní uchazečky). Za svůj oslnivý výkon ve VČERA NAROZENÍ (1950) pak získala Zlatý glóbus a Oskara pro “nejlepší herečku”, když porazila takové impozantní soupeřky jako byla Gloria Swansonová (SUNSET BOULEVARD) a Bette Davisová (VŠE O EVĚ). Jako “hloupá blondýna” byla ve filmu naprosto přesvědčivá a role Billie ji naneštěstí přiřadila k jednomu typu – její další filmové role byly vpodstatě variacemi na stejnou postavu.


21.6.1921
New York City, New York, USA
7.6.1965
New York City, New York, USA
Judy Holliday csfd

Bells Are RingingFull of LifeZávratná kariéraPhffft!To by se mělo stát vámManželský životVčera narozeníAdamovo žebroVe městěGreenwich VillageSomething for the BoysWinged VictoryToo Much JohnsonMax Liebman Spectaculars50 Years of Funny FemalesThe 12th Annual Tony AwardsThe 11th Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Judy Holliday: 25.4. 2024 21:28