Harold Russell (1914 - 2002)


„It is not what you have lost but what you have left that counts.“

Díky tomuto filmu byl osloven již oscarovým režisérem Williamem Wylerem do role jednoho ze tří amerických vojáků vracejících se z 2. Světové války do bývalého života. Snímek THE BEST YEARS OF YOUR LIVES (1946) měl rok po konci války silný úspěch u diváků i filmové akademie, která mu přisoudila hned 7 z 8 celkových nominací, včetně těch prestižních za nejlepší film a režii. Harold Russell jako jeden ze dvou neherců v historii dokázal získat Oscara za vedlejší roli handicapovaného námořnického veterána (tím druhým je Haing S. Ngor z filmu The Killing Fields). V primátech zašel ovšem ještě dál a stal se vůbec jediným, kdo byl za jednu roli oceněn dvěma soškami. Byla mu udělena speciální pocta za inspiraci, kterou přinesl všem vojákům navrátivším z války. Russell se později pokoušel hereckého Oscara z tísnivých finančních důvodů a chatrnému zdraví manželky prodat za 10 000$ (nakonec za něj dostal od neznámého kupce přes 60 000$).

Byl oceněn i čestným Zlatým glóbem za neprofesionální herectví. Režisér a legenda amerického filmu William Wyler o jeho výkonu později mluvil jako „nejlepším, který na plátně viděl“. To vše bez jediné herecké lekce. Po tomto fenomenálním úspěchu se věnoval již spíše aktivnímu členství v neziskových organizacích podporující válečné veterány (AMVETS či WVF). Usedal po více než dvě dekády jako předseda v prezidentské komisi pro zaměstnání pro handicapované. Co se týče herecké kariéry, objevil se ještě ve dvou rolích ve snímcíchINSIDE MOVES (1980) a DOGTOWN (1996) a několika epizodách televizních sérií.

V osobním životě měl s manželkou dceru a syna a je autorem dvou autobiografií (Victory in My Hands a The Best Years of My Life ). Umřel v požehnaném věku 88 let dne 29.1. 2002.


14.1.1914
North Sydney, Nova Scotia, Kanada
29.1.2002
Needham, Massachusetts, USA
Harold Russell csfd

DogtownInside MovesNejlepší léta našeho životaGoldwyn: The Man and His MoviesThe 74th Annual Academy AwardsThe 52nd Annual Academy AwardsAmerican Film Institute Presents a Salute to William Wyler, The


Aktualizace osobnostního profilu Harold Russell: 10.11. 2023 03:01