Teresa Wright (1918 - 2005)


"Vždy jsem chtěla být pouze herečkou, nikoli hereckou hvězdou." Muriel Teresa Wright se narodila v newyorském Harlemu. Rodiče se poměrně brzy rozešli a ona vyrůstala u příbuzných. O hraní se začala zajímat poté, co uviděla Helen Hayesovouve hře "Victoria Regina" (1936). Začínala ve školních představeních, dvě léta strávila jako stipendistka ve Wharf Theater v massachusettském Provincetownu. Po maturitě na Columbia High School v Maplewoodu odešla v v roce 1938 do New Yorku, poupravila si jméno (jednu herečku Muriel Wrightovou už tam totiž měli) a kariéru zahájila v Divadle Henryho Millera ve hře "Naše městečko". Od podzimu 1939 začala účinkovat v dramatu "Můj život s otcem", kde tuto přirozenou a půvabnou herečku pro film objevil Samuel Goldwyn. Okamžitě jí nabídnul roli dcery Bette Davisové ve filmové adaptaci LIŠTIČKY (1941) a pětiletou smlouvu. Aby si uchovala vážnost, dala si do smlouvy na hollywoodské poměry nevídané podmínky: nebylo ji např. možno nejen fotit v plavkách, šortkách nebo při běhu na pláži, ale mj. ani při hře s kokršpanělem nebo jak okopává zahrádku.

Hlavní roli pro western SOUBOJ NA SLUNCI (1946) psal původně její manžel Niven Busch pro ni, kvůli těhotenství však musela odmítnout. S Buschem žila v letech 1942-1952 a měla syna (1944) a dceru (1947). Rok nato si už ale zahrála po boku Roberta Mitchuma ve westernu PURSUED (1947), jehož autorem byl opět její muž. Nadšené kritiky sklidila za romantické drama OKOUZLENÍ (1948) s Davidem Nivenem a v prosinci téhož roku, poté co se vzepřela systému studia, které jí vyneslo k slávě, se Teresa dostala do otevřeného konfliktu se Samuelem Goldwynem. Výsledkem bylo vypovězení smlouvy (brala v té době 5000 dolarů týdně). V 50. letech se objevila v několika neúspěšných filmech, její výkony byly ale jako obvykle nadále vyzdvihovány. Těžiště svého působení začala pomalu přesouvat do televize a na divadlo. V roce 1959 si vzala uznávaného divadelního autora Roberta Andersona, se kterým pak prožila dalších téměř dvacet let. V roce 1975 si zahrála na Broadwayi ve "Smrti obchodního cestujícího" a pět let poté za "Morning's at Seven" obdržela Cenu Dramatické sekce. Z posledních filmů stojí za zmínku KDYSI DÁVNO (1980), role babičky v BÝT DOBROU MATKOU (1988) s Dianou Keatonovou a dojemná role Miss Birdie vedle Matta Damona v Coppolově VYVOLÁVAČI DEŠTĚ(1997). Třikrát byla nominována na televizní Cenu Emmy (naposled 1989). Na divadle se naposledy představila v roce 1991.

Posledních deset let života strávila poklidně ve svém domě v Bridgewateru. Příležitostně se objevovala na filmových festivalech (Edinburgh 1996) a událostech spojených s baseballovým klubem New York Yankees. Finančně přispěla do fondu na podporu prezidentské kandidatury Billa Clintona. V roce 2003 se coby bývalá vítězka zúčastnila oskarové ceremonie. Teresa Wrightová zemřela na srdeční selhání v Yale-New Haven Hospital v Connecticutu. Na Hollywoodském chodníku slávy má dnes dvě hvězdy, jednu za filmovou a druhou za televizní tvorbu. Jeden z vnuků (Jonah Smith) se podílel na produkci Aronofského filmů PÍ (1998) a REQUIEM ZA SEN (2000).

"Slečna Wrightová seděla u svého toaletního stolku a vypadala jako holčička, která zkouší matčinu kosmetiku. Už od první chvíle jsem v ní objevil, dalo by se říct nestrojenou upřímnost a přitažlivost." (Samuel Goldwyn)


27.10.1918
New York City, New York, USA
6.3.2005
New Haven, Connecticut, USA
Teresa Wright csfd

Vyvolávač deštěLethal InnocencePerry Mason: Případ skrývané totožnostiBýt dobrou matkouThe Fig TreeBill na vlastních nohouGolden Honeymoon, TheKdysi dávnoRoselandZáplavaElevator, TheCrawlspaceAppalachian AutumnHail, Hero!Šťastný konecThe Restless YearsTony hledá TokioThe Search for Bridey MurphyMiracle on 34th StreetTrack of the CatCount the HoursThe ActressCalifornia ConquestOcelová pastSomething to Live ForMužiThe CaptureOkouzleníPursuedThe Imperfect LadyThe Trouble with WomenNejlepší léta našeho životaCasanova BrownAni stín podezřeníPaní MiniverováPýcha YankeeůLištičkyPicket FencesTo je vražda, napsalaZadáno pro Alfreda HitchcockaTheatre '62Hour of StarsStar StageThe 20th Century-Fox HourThe United States Steel HourThe Ford Television TheatreU nás ve Springfieldu78/52Goldwyn: The Man and His MoviesDial H For HitchcockA Century of WomenDiamonds on the Silver ScreenHollywood Remembers: Myrna Loy - So Nice to Come Home toRobert Mitchum: The Reluctant StarThe Red CoatCeny Americké filmové akademie - Oscar 1998


Aktualizace osobnostního profilu Teresa Wright: 16.3. 2024 22:14