Georges Delerue (1925 - 1992)


Hudební skladatel Georges Delerue patří spolu s Michelem Legrandem nebo Philippem Sarde k nejúspěšnějším a nejvýznamnějším tvůrcům francouzské filmové hudby 20. století. Delerue se narodil ve městě Roubaix na francouzsko-belgických hranicích, hudební geny zdědil především po rodině z matčiny strany; babička byla zdatnou zpěvačkou, matka hrála na piano. Díky nim Delerue od dětství hrál na klarinet, ale hudba v dětství nepatřila k jeho prioritním zájmům. Za druhé světové války musel pracovat jako dělník v kovoprůmyslu, ale nadále se věnoval hudbě. Paradoxně právě válka a těžká práce v továrně stimulovala mladého Georgese k tomu, že se o hudbu začal zajímat více a jeho hraní na klarinet směřovalo od amatérského účinkování po kavárnách k profesionální hře. Začal studovat na konzervatoři v Roubaix, kterou dokončil v roce 1945, mezitím si ale prošel těžkým obdobím po zranění na kole.

Prvním celovečerním filmem s Delerueho hudbou byla komedie UN AMOUR DE POCHE (Láska do kapsy, 1957) s Jeanem Maraisem v hlavní roli. Ke spolupráci na tomto filmu přizval Deleruea režisér Pierre Kast, který jej pak angažoval i pro své další filmy. Netrvalo dlouho a Delerue dostal příležitost podílet se na mezinárodně úspěšném válečném filmu HIROŠIMA, MÁ LÁSKA (Hiroshima mon amour, 1959). Jeho hudba pak doprovázela další úspěšné tituly jako HRY LÁSKY (Les jeux de l'amour, 1960) od Philippa de Brocy nebo slavný Truffautův film STŘÍLEJTE NA PIANISTU (Tiréz sur la pianiste, 1960). Tohoto filmu a práce na něm si Delerue cenil až do smrti nejvíce, protože byl nucen složit hudbu až dodatečně podle prstokladu Charlese Aznavoura. S oběma jmenovanými režiséry navázal Delerue frekventovanější spolupráci a ze spolupráce s Philippem de Brocou můžeme uvést i u nás velmi populární filmy jako CARTOUCHE (Cartouche, 1962), MUŽ Z RIA (L'homme de Rio, 1964) nebo MUŽ Z HONGKONGU (Les tribulations d'un chinois de Chine, 1965).

Jako skladatel filmové hudby prožíval Delerue v šedesátých letech své zlaté období, komponoval až k deseti titulům ročně, po de Brocovi a Truffautovi jej ke spolupráci vyzvali i další režiséři slavných jmen jako Louis Malle, Gilles Grangier nebo Henri Verneuil, ale také již slavní tvůrci nové vlny jako například Jean-Luc Godard. Delerue v té době již komponoval i mimo hranice Francie. Spolupráce s Françoisem Truffautem nabrala nádech exkluzivity (pracovali spolu na 11 filmech) a v případech, kdy se režisér rozhodl použít starší hudbu či přizvat jiného skladatele, vždy Deleruovi poslal omluvný dopis. Na místě je také uvést filmy Édouarda Molinaro, známé i u nás – jedná se o komedie s Louisem de Funésem (OSCAR, 1967; HIBERNATUS, 1969).

Celoevropský úspěch Georgese Delerue vedl k tomu, že získal i pozornost za oceánem a koncem 60. let začal pracovat i pro americké režiséry. Za hudbu k filmu TISÍC DNŮ S ANNOU (Anne Of The Thousand Days, 1970) byl nominován na Oscara a na Zlatý glóbus. Ostatně již o rok dříve získal nominaci na cenu BAFTA za hudbu k filmu ZAMILOVANÉ ŽENY (Women In Love, 1969). Svůj čas v sedmdesátých letech dělil Delerue mezi práci ve Francii a v USA, na francouzského Cézara byl nominován za hudbu ke dvěma filmům s Yvesem Montandem. Francouzské filmové ocenění Cézara za hudbu mu vynesly filmy LÁSKA NA ÚTĚKU (L'amour en fuite, 1979) a POSLEDNÍ METRO (Le dernier métro, 1980), v obou případech opět v režii Françoise Truffauta.


12.3.1925
Roubaix, Francie
20.3.1992
Los Angeles, California, USA
Georges Delerue csfd

Bitva o Diên Biên PhuBohatí láskouCélineKdyž má muž problémyMemento MoriAmeričankaBez varování: Skutečný příběh Jamese BradyhoKudrnatá holkaReine blanche, LaThe Josephine Baker StoryČerné rouchoBouřící PortorikoJoe kontra sopkaPan JohnsonRychlopalbaAtem, DerFrancouzská revoluceGeorg Elser - Einer aus DeutschlandJejí alibiOcelové magnólieBiloxi BluesDvojčataDům na Carroll StreetJak zabít knězeLetní příběhMůj život bez tebeOsudové plážeParis by NightÚnos ElviseŠuaniKrycí jméno: TanečníkOkovy slávyOsamělá vášeň Judith HearnovéSlužka na rozkazSukničkářUn homme amoureuxÚtěk ze SobiboruMeč ŽidůRodinná radaSalvadorSestup do pekelSin of InnocenceSmekněte, pánovéTouch and GoZločiny srdceČetaŠokovanáAmosAnežka božíDeadly IntentionsMaxieStone PillowThe ExecutionVítězný obloukČas pro životFemmes de personneMademoiselle JulieMiluj souseda svéhoMlčení srdceMrchožrouti


Aktualizace osobnostního profilu Georges Delerue: 6.12. 2023 15:30