Džó Hisaiši 73 let


Joe Hisaishi, vlastním jménem Mamoru Fujisawa, je jedním z těch lidí, kteří jsou nesmazatelně spjati s historií světoznámého Studia Ghibli a filmy Hayaa Miyazakiho. Vždyť doteď složil již přes sto filmových soundtracků a sólových alb.

V roce 1983 však nastává radikální zlom v Hisaishiho dosavadní kariéře; je doporučen nahrávací společností pracující pro Hayaa Miyazakiho, aby složil hudbu pro film NAUŠIKA Z VĚTRNÉHO ÚDOLÍ. Miyazakimu se Hisaishiho práce zalíbila, stali se z nich velcí přátelé a i kritikou byla Hisaishiho hudba přijata velmi kladně. Není proto divu, že od té doby se stal Miyazakiho dvorním skladatelem; všechny následující filmy - namátkou např. TENKŪ NO SHIRO LAPUTA (1986), MŮJ SOUSED TOTORO (1988), PRINCEZNA MONONOKE (1997) nebo CESTA DO FANTAZIE (2001), za jehož hudbu byl dokonce nominován na Saturn Award. Známá je také jeho spolupráce s Takeshim Kitanem - např. soundtracky k filmům SCÉNY U MOŘE (1991), SONATINE (1993) nebo KIKUDŽIRO (1999). Můžeme také zmínit jeho zásluhu na soundtracku k jihokorejskému snímku WELKEOM TU DONGMAKGOL (2005).

Za své práce obdržel k dnešnímu datu celkem sedmkrát Japonskou cenu Akademie za nejlepší hudbu (roky 1992, 1993, 1994, 1999, 2000, 2009 a 2011) a v roce 1997 také dostal ocenění od japonského ministerstva školství. Během své kariéry fungoval také několikrát jako hudební producent a založil si také vlastní vydavatelství Wonder Land Inc. V roce 2009 byl japonskou vládou odměněn medailí cti s fialovou stuhou.


6.12.1950
Nagano, Japonsko
Džó Hisaiši csfd

Silent LoveChlapec a volavkaSoul SnatcherDěti mořeNiNoKuniCuma jo bara no jó ni: Kazoku wa curai jo 3Till the End of the WorldHana ikusaKazoku wa curai jo 2Kazoku wa curai joZakuro zaka no adaučiČiisai O'učiKiseki no ringoPříběh o princezně KagujeTókjó kazokuZvedá se vítrSweet Heart ChocolateŠógunův astronomRest on Your ShoulderAkuninAž kulky doletíNebeský oceánUruru no mori no monogatariNávrat z bronzového lesaPonyo z útesu nad mořemPrůvodceWataši wa kai ni naritaiSlunce opět vycházíYi ma de hou xian dai sheng huoVelké dobrodružstvíWelkeom tu DongmakgolYamato - Loď smrtiHowlův kráčející hradSoumrak samurajůLoutkyCesta do fantaziePalečekQuartetHacukoiKawa no nagare no you niVe spárech yakuzyKikudžiroOhňostrojParasaito IvuPrincezna MononokeToki o kakeru shôjoDěti se vracejíOnnazakariHaruka, nostalgyMizu no tabibito: Samurai kizzuSonatinePorco RossoSeišun dendekedekedekeFukuzawa JukičiFutariKodžika monogatariScény u mořeKanbakkuPeesuke: Gatapishi monogatariTasumania monogatari


Aktualizace osobnostního profilu Džó Hisaiši: 27.3. 2024 14:54