Zbigniew Preisner 68 let


Polský skladatel Zbigniew Preisner, vlastním jménem Zbigniew Antoni Kowalski se narodil 20. května 1955 v Bielsku-Białej. Vystudoval historii a filozofii na Univerzitě v Krakowě. O hudbu se začal zajímat během studií a učil se jí samoukou – poslechem, zápisem a postupnou tvorbou vlastních výtvorů. Jeho styl vychází z romantismu 19. století. Do světa umění vstoupil rokem 1978 součinností s krakowským kabaretem Pivnica pod Baranami a stal se spoluautorem mnoha představení.

Zbigniew Preisner za svou plodnou kariéru vydal několik CD, včetně speciálu natočeného v roce 1995 v podzemí solného dolu. Premiéra druhého díla velkého rozsahu s názvem Cisza, noc i marzenia se konala v září 2007 v Aténách. Pořádá turné, složil hudbu pro umělce jako David Gilmour, Tides From Nebula nebo Leszek Możdżer. Na mezinárodním filmovém festivalu Eurasia 2008 byl poctěn cenou za celoživotní přínos filmu a umění. Všechny své filmové skóre a alba nahrává a míchá ve vlastním studiu v polském městě Niepołomice. Patří nepochybně k nejvýznamnějším skladatelům své generace a zcela jistě se dá označit i za nejznámějšího z východoevropských autorů filmové hudby.


20.5.1955
Bielsko-Biała, Polsko
Zbigniew Preisner csfd

O anthropos tou TheouAž na nás zapomenouÚdolí stínůŠpanělská královnaAngelicaI'm Still AliveShi guA História da EternidadeAglajaŽena v BerlíněTajemstvíNejlepší sportovec stoletíHarryho dceryZemě zaslíbenáKolysankaPodivné zahradySuperTexZa všechno může láskaMezi cizinciAberdeenWeiserNezkrotná touhaPoslední záříPravdivá pohádkaØen i FuglegadenOsvícené srdceElisaOsudný červenecChvění touhyKdyž muž miluje ženuKouarteto se 4 kiniseisTři barvy: BíláTři barvy: ČervenáO Fio do HorizonteTajemná zahradaTři barvy: ModráOliviére, OliviérePosedlostPropuštěn ze životaDvojí život VeronikyHráči na vinici PáněEminent DomainEvropa, EvropaW środku EuropyPoslední zvoněníKocham kinoKrátký film o lásceSami dla siebieKrátký film o zabíjeníUcieczkaBez konceMám ráda netopýryPrzez dotykZiarno fotografiiPředpověď počasíRadetzkymarschDekalog


Aktualizace osobnostního profilu Zbigniew Preisner: 4.4. 2024 17:13