Don Davis 67 let


Americký skladatel, dirigent a tvůrce filmové hudby Don Romain Davis se narodil 4. února 1957 v kalifornském Anaheimu. K hudbě ho to táhlo již od dětství a v devíti letech se začal učit hře na trubku a klavír a od dvanácti let začal psát vlastní hudbu. Po celé mládí měl nejblíže k jazzu a rockovým žánrům. Během studií oboru hudební teorie a kompozice na Kalifornské univerzitě v Los Angeles se mu však otevřely nové hudební obzory a zamiloval se do avantgardní moderní hudby.

Následovala spolupráce se skladatelem Markem Snowem na seriálu HART A HARTOVÁ (ke čtyřem epizodám napsal hudbu dokonce sám) a postupně se tak Donu Davisovi začaly otevírat brány do velikého světa televizní a posléze i filmové hudby. Jeho první prací pro film byla hudba ke sci-fi HYPERSPACE (1984), avšak poté komponoval hudbu především pro televizi, kde dosáhl vrcholu prací na hudbě k seriálu BEAUTY AND THE BEST (1987-90), za kterou byl odměněn v roce 1990 první cenou Emmy. Druhá cena Emmy přišla v roce 1995 za seriál STRÁŽCE MOŘE (SeaQuest DSV, 1993-96). V televizních projektech pokračoval i nadále, až jej oslovili bratři Wachowští, aby složil hudbu pro jejich prvotinu PAST (Bound, 1996), čímž zahájili svou budoucí spolupráci, která vyvrcholila na přelomu tisíciletí prací na kritiky i fanoušky ceněné hudbě k matrixovské trilogii: MATRIX (1999), MATRIX RELOADED (2003) a MATRIX REVOLUTIONS (2003). Toto dílo je dodnes nejslavnějším a nejúspěšnějším filmovým projektem Dona Davise, které se také stalo vstupenkou k postupu z televizní úrovně na úroveň hudby filmové. Jako příklady vyjmenujme např. komponování hudby k filmům UNIVERZÁLNÍ VOJÁK: ZPĚT V AKCI (1999), ZA NEPŘÁTELSKOU LINIÍ (2001), JURSKÝ PARK 3 (2001), ELITA (2001), TĚLO NA TĚLO (2002) a samozřejmě nesmí chybět práce na úspěšné animované sérii ANIMATRIX (2003).

Poté však následuje postupný oklon od komponování filmové hudby (poslední hudbu pro film složil v roce 2007 k filmům THE GOOD LIFE a NINE INCH HERO) a Don Davis se zaměřuje především na komponování oper jako např. tříaktová opera Rio de Sangre, která měla premiéru v roce 2010 ve Florentine Opera Company v Milwaukee.

Don Davis v současnosti žije v jižní Kalifornii a v kanadské Britské Kolumbii se svou ženou Megan a dvěmi dětmi.


4.2.1957
Anaheim, California, USA
Don Davis csfd

Beyond the SkyTókjó GhoulTen Inch HeroThe Good LifeNenapravitelnáVojákAnimatrixMatrix ReloadedMatrix RevolutionsDuch ohněTělo na těloVražda v GreenwichElitaJurský park 3Nevyřčené tajemstvíValentineZa nepřátelskou liniíLáska v divočiněPekelné horkoZávod s časemDům hrůzyMatrixTurbulence 2: Strach z létáníUniverzální voják: Zpět v akciV tajných službáchJezeroSilnice E9The Lesser EvilŽivot jako večírek: Příběh Pamely HarrimanovéAlibiBojovníciFrankensteinův důmInvazeNot In This TownSvatba sjednaná v nebiTřetí dvojčeZbraň davového šílenstvíJezero v lesíchKrakaticePastPovedená dceruškaSama na láskuVirusGoofy na výletěMezi matkou a dcerouSpi, děťátko, spiDovolená bez návratuIn the Best of Families: Marriage, Pride & MadnessCountry EstatesVražda nevinnýchDobrodružství Tinyho Toona: Jak jsem prožil prázdninyKrycí jméno: LáskaStín minulostiA Little Piece of HeavenLies Before KissesRunning Against TimeTeplo rodinného kruhuA Stoning in Fulham CountyBlackoutBluegrass


Aktualizace osobnostního profilu Don Davis: 15.4. 2024 13:44