George Fenton 73 let


George Fenton, vlastním jménem Gerorge Richard Ian Howe, je britský filmový, televizní, divadelní a muzikálový skladatel. Narodil se 19. října 1950 v Londýně. Od roku 1963 navštěvoval St Edward's School v Oxfordu. Vliv na jeho ranou tvorbu připisuje právě učiteli hudby na této škole.

Jak bylo řečeno George je také divadelní skladatel. V roce 1974 dostal svoji první velkou zakázku, jako skladatel pro hru Večer tříkrálový od Royal Shakespeare Company. To vedlo k další práci v britském divadle. George Fenton se nejvíce proslavil jako skladatel filmové hudby.  Napsal hudbu pro více než sedmdesát filmů a spolupracoval s některými z největších filmových tvůrců druhé poloviny 20. století. Jeho pozvolný přechod z televize do filmové hudby začal v roce 1982, kdy složil hudbu pro životopisný film Richarda Attenborougha – GÁNDHÍ, pro kterou byl nominován on a jeho spolupracovník Ravi Shankar na Oscara. Spolupráce Attenborough – Fenton pokračovala dále ve filmech KRAJINA STÍNŮ, LÁSKA A VÁLKA nebo INDIÁN.

George Fenton byl pětkrát nominovaný na Oscara, ani jednou ho však nevyhrál. Nespočetněkrát byl nominován na ceny BAFTA a EMMY. Cenu BAFTA získal třikrát, EMMY dvakrát. Z jeho nejznámějších filmů můžeme uvést: NA HROMNICE O DEN VÍCE, NEBEZPEČNÉ ZNÁMOSTI, LÁSKA PŘES INTERNET nebo HITCH: LÉK PRO MODERNÍHO MUŽE.


19.10.1950
Londýn, England, Velká Británie
George Fenton csfd

AlelujáBeat the DevilTajemství: Odvaha snítVévoda z WellingtonuMrazivá pomstaPardon, nezastihli jsme vásPříběh špionkyŽena jde napředJá, Daniel BlakeWild OatsDáma v dodávceVšechno, co chcešJimmyho tančírnaMuhammad Ali: Největší soubojThe Zero TheoremAndělský podílExmanželka za odměnuRoute IrishHledá se EricBláznovo zlatoSvobodný světPoslední prázdninyZvedá se vítrŠprtiHitch: Lék pro moderního mužeMoje krásná čarodějkaShow začínáTicketsValiantKrása na scéněNěžný polibekSmečkaProkletá ArgentinaHolka na roztrháníSladkých šestnáct letLetní vzplanutíVýhybkářiChléb a růžeTanec s vášn튝astná číslaAnna a králEntropyIndiánJmenuji se JoeLáska přes internetNebezpečná krásaObjekt mé touhyPolibekVěčný příběhThe WoodlandersCarlina píseňJako vejce vejciLáska a válkaMary ReillyNebeští vězniČarodějky ze SalemuZemě a svobodaBlázni a poloblázniLadybird LadybirdČínský měsíc


Aktualizace osobnostního profilu George Fenton: 3.3. 2024 16:53