Harry Liedtke (1882 - 1945)


Narodil se jako sedmé dítě z dvanácti do rodiny obchodníka. Pokračoval v rodinné tradici. Po absolvování gymnázia a obchodní akademie pracoval krátce ve velkoskladě. Teprve seznámení s Hansem Oberländerem, intedantem jednoho z berlínských divadel mu otevřelo cestu ke studiu herectví. Na podzim 1904 získal první angažmá v městském divadle ve Freibergu.

Harry Liedtke se ze svojí sportovní postavou, úspěchem u žen a chováním džentlmena uměl "prodat na plátně". Protože to, co následovalo, se dá označit za filmovou smršt. Ještě roku 1916 zvládl učinkovat v sedmi filmech. V roce 1917 hrál taktéž v sedmi, v roce 1918 v osmi, v roce 1919 v jedenácti filmech. Do roku 1930 natočil 132 filmů! Pokud se jednalo ze začátku o "štěky", nyní již spolupracuje s Ernstem Lubitschkem. V době, kdy nebyla televize, ani seriály, si oba pánové "plácli" a roku 1921 vznikl šestidílný němý filmový seriál DER MANN OHNE NAMEN z Harry Liedtkem v hlavní roli. Šlo o zfilmování bestselleru PETER VOSS, DER MILLIONENDIEB od Ewalda Gerharda Seeligera.

Dalo by se řící, že je na vrcholu slávy, ten ale přichází v roce 1927, kdy Marlen Dietrichová obdržela scénář k filmu ICH KUESSE IHRE HAND, MADAME. Když podepisovala smlouvu na hlavní ženskou roli, podepsala ji s jedinou podmínkou. Bude ji umožněno, aby si vybrala partnera pro hlavní mužskou roli. A božská Marlen si vybrala Liedtkeho. Bylo to hercovo neslavnější období, stal se německým "Maurice Chevalierem" a miláčkem publika.

Harry Liedtke byl především hercem němé éry. Zažil samozřejmě i zvukovou éru, ale role musel již přizpůsobit svému věku, takže hrál již tatínky, soudce, profesory (profesor Heink ve filmu Das Konzert z roku 1944 byla jeho poslední rolí).


12.10.1882
Königsberg, Východní Prusko, Německá říše
28.4.1945
Lázně Saarow-Pieskow, Brandenburg, Německo
Harry Liedtke csfd

Das KonzertDer MajoratsherrSophienlundQuax pilot bez bázně a hanyKdyž hvězdy svítíPruský příběh láskyGefährliches SpielStadt AnatolLiebesleuteZwischen zwei HerzenPáže z hotelu DalmasseWenn am Sonntagabend die Dorfmusik spieltLiebe in Uniform...und das ist die Hauptsache!?Der LiebesarztNie wieder Liebe!Cudný JosefDelikatesyDonauwalzerKorvetní kapitánO Mädchen, mein Mädchen, wie lieb' ich Dich!Velká touhaVychovatel mé dceryDer Held aller MädchensträumeDer lustige WitwerDer schwarze DominoDie Konkurrenz platztDie ZirkusprinzessinGroßstadtjugendVater und SohnAmor auf SkiDas Spiel mit der LiebeDer FaschingsprinzDer HerzensphotographDer moderne CasanovaDragonerliebchenJá líbám ručku vám, madamMein Freund HarryRobert und BertramDas FürstenkindDas HeiratsnestDas Schicksal einer NachtDer BettelstudentDer Soldat der MarieDie GeliebteDie SpielerinDie letzte NachtDie rollende KugelDurchlaucht RadieschenEin Mädel aus dem VolkeEine tolle NachtFaschingszauberRegine, die Tragödie einer FrauWochenendzauberAn der schönen blauen DonauDas Mädel auf der SchaukelDer FeldherrnhügelDer Mann ohne SchlafDer VeilchenfresserDie Försterchristel


Aktualizace osobnostního profilu Harry Liedtke: 4.3. 2024 16:44