Tony Osoba 77 let


Tento britský herec se narodil jako Anthony Osoba 15. března 1947 v Glasgow. Jeho matka je Skotka a otec pochází z Nigérie. Seznámili se, když oba studovali a pracovali v Glasgow. Rozvedli se, když Tonymu bylo šest let. Jeho matka pracovala v nakladatelství a později jako publicistka pro BBC. Byla také uznávanou básnířkou. Tony má starší sestru Patricii a mladší sestru Elizabeth.

Bakalářský titul z herectví (DDA – Diploma in Dramatic Art) získal na Skotské královské akademii dramatu a hudby (Royal Scottish Academy of Music and Drama; dnes Royal Conservatoire of Scotland). Hned poté se odstěhoval do Londýna a od té doby se objevuje hlavně v televizních seriálech a na divadle.

Jednou z jeho prvních rolí byl Kleopatřin sluha v televizním záznamu Shakespearova dramatu ANTONIUS A KLEOPATRA (1974) v provedení Královské shakespearovské společnosti. Průlom ale přišel s rolí skotského vězně Jocka McLarena v televizním sitcomu PORRIDGE (1974-1977), v navazujícím seriálu GOING STRAIGHT (1978) a ve filmu PORRIDGE (1979). V posledně jmenovaném filmu se však nakonec téměř neobjevil a většina jeho vět byla rozdělena mezi ostatní postavy, protože natáčení se zpozdilo a začalo kolidovat s tvorbou skotského seriálu CHARLES ENDELL ESQUIRE, kde hrál jednu z hlavních postav. Přesto se v Británii proslavil jako Jock McLaren z PORRIDGE - natolik, že je občas jmenován Jockem. Jak sám říká, vůbec mu to nevadí, protože PORRIDGE je výborný seriál a natáčení ho nesmírně bavilo. Avšak u nás si jej diváci asi nejspíše vybaví jako seržanta Chase Jarvise, pobočníka velitele ze seriálu DEMPSEY A MAKEPEACEOVÁ.

Dalo by se říci, že role, jaké hraje v televizi, určují tři faktory. Jednak jeho koníčky – malování, čtení, cestování, automobily a nejrůznější druhy sportu - a proto jej nejspíš uvidíte v seriálech s dobrodružnou, kriminální, vojenskou či sci-fi tematikou. Dále je kvůli svému vzhledu obsazován do filmů a seriálů, které se odehrávají v Africe či v Asii (ČAS SUPŮ, THE FLAME TREES OF THIKA, TISÍC A JEDNA NOC). A rád si vybírá role „od postav soucitných až po hluboce nesoucitné": od laskavých pomocníků (např. Hamish McIntyre v seriálu CHARLES ENDELL ESQUIRE nebo Ray Taylor v EASTENDERS: PERFECTLY FRANK) přes spolehlivé policisty (inspektor Atkinson v THE GUILTY, dále policisté v seriálech CROWN COURT, HOLLYOAKS a HOLBY CITY) a lékaře (např. v seriálech NEOBVYKLÉ PŘÍBĚHY, MERSEYBEAT), zločince a mladíky se sklonem k agresivitě (Jock McLaren v seriálu PORRIDGE, výbojný kuželkář v PROFESIONÁLECH, majitel nočního klubu v seriálu TAGGART) až po nesmlouvavé velitele (Kracauer v DOCTOR WHO: Dragonfire).


15.3.1947
Glasgow, Scotland, Velká Británie
Tony Osoba csfd

Voice to Die For, AEastEnders: Perfectly FrankLife Beyond the Box: Norman Stanley FletcherTisíc a jedna nocRudý orelResnick: Lonely HeartsVinaScotch & WryWho Dares WinsKdo bručí v baseČas supůPanenstvíAntonius a KleopatraPán časuHranice stínuIf...DinotopieMerseybeatDoctorsMrtvé probouzetiHolby CityA Dance to the Music of TimeFamily AffairsCrown ProsecutorDemon Headmaster, TheHollyoaksŠtěniceBetween the LinesMoon and SonMaking NewsSnakes and LaddersGrueyLenny Henry Show, TheCasualtySilverův návrat na ostrov pokladůDempsey a MakepeaceováPoldovéCleopatras, TheGive us a BreakInspektor TaggartStoryboardBrooksideNeobvyklé příběhyBergeracEducating MarmaladeThe Flame Trees of ThikaThe Kenny Everett Television ShowCan We Get on Now, Please?Charles Endell, Esq


Aktualizace osobnostního profilu Tony Osoba: 23.11. 2023 17:23