Rossella Falk (1926 - 2013)


Herečka Rossella Falk patří k významným osobnostem italského divadla, několika pozoruhodnými výkony ale přispěla i do historie kinematografie. Pochází z Říma a své skutečné příjmení Falzacappa později proměnila v kosmopolitnější pseudonym Falk. Studovala herectví na Akademii dramatických umění a start její divadelní kariéry se odehrál překvapivě v Praze, kde byla v roce 1947 oceněna jako nejlepší herečka na Světovém festivalu mládeže.

Do zlatého fondu světové kinematografie přispěla rolí Rosselly ve Felliniho filmu 8 ½ (1963), pak se objevila ve hvězdně obsazeném povídkovém snímku MADE IN ITALY (1965), spolu s dalšími italskými herci hrála v britské kriminální komedii MODESTY BLAISE (1966), příležitost dostala i v Hollywoodu (THE LEGEND OF LYLAH CLARE, 1968). V sedmdesátých letech přijala několik nabídek v žánru tzv. giallo filmů (TARANTULE S ČERNÝM BŘICHEM – La tarantola dal ventre nero, 1971; SEDM KRVAVÝCH ORCHIDEJÍ – Sette orchidee macchiate di rosso, 1972), hrála také v televizních seriálech.

V letech 1981-1997 byla Rossella Falk uměleckou ředitelkou římského divadla Teatro Eliseo, vedle toho ale nadále hrála velké role světového i domácího repertoáru (Marie Stuartovna, Hrozní rodiče, Sladké ptáče mládí). Velkým úspěchem bylo její vlastní vzpomínkové představení Vissi d′arte, vissi d′amore, s nímž v letech 2004-2006 procestovala řadu zemí. Před filmovou kamerou stála zatím naposledy v Argentově kriminálce VRAH PŘICHÁZÍ V NOCI (Non ho sonno, 2001).

Hereččin význam dokládají i dvě knižní biografie, které vyšly v nedávné době s prostými názvy Rossella Falk: královna divadla (Rossella Falk, la regina del teatro, 2002) a Rossella Falk: poslední diva (Rossella Falk, l′ultima diva, 2006).


10.11.1926
Řím, Lazio, Itálie
5.5.2013
Řím, Lazio, Itálie
Rossella Falk csfd

MadameVrah přichází v nociStoria d'amore con i crampiDny komisaře AmbrosiaL'assassino... è al telefonoSedm krvavých orchidejíLa tarantola dal ventre neroSmolný den pro SkopceAlba paganaLegenda o Lylah ClarovéPiů tardi, Claire, piů tardiModesty BlaiseMade in ItalyOsm a půlVento del SudDonne proibiteGuaranyIl bello delle donneSegno del comando, IlA Touch of VenusGiuseppe VerdiPoslední sekvenceStelli emigranti


Aktualizace osobnostního profilu Rossella Falk: 25.4. 2024 03:29